Elegendő és jó minőségű kenyérgabona-vetőmag termett 2021-ben a magyar földeken

kenyérdrágulás, kenyérgabona Fotó: Pixabay

Aratás után hagyományosan augusztusban – az új kenyér havában –, Szent István napjára sütik az új búzából az első kenyeret. Az ország kenyere csakis kiváló minőségű gabonából készülhet, amelynek alapja a magas beltartalmi értékkel bíró vetőmag. A Nébih örömmel ad számot arról, hogy a jövő évi kenyérsütéshez már rendelkezésre áll a megfelelő vetőmagkészlet. Hiszen 2021-ben mintegy 30 ezer hektáron, több mint 200 fajta, összesen csaknem 130 ezer tonna kenyérgabona-vetőmag termett a magyar földeken.

A jó termény és terméshozam alapja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező fajta. A fajtát a vetőmag hordozza, amit a gazda a jövedelmező betakarítás érdekében elvet. 2021-ben a hatósági szántóföldi szemle minősítése alapján megközelítőleg 30 ezer hektáron termett kenyérgabona-vetőmag (búza, rozs, tritikálé), amiből csaknem 25 ezer hektár a búza vetésterülete. A vetőmag ténytermés mintegy 130 ezer tonnát jelent, ráadásul a fajtaválaszték is bőséges: 177 búza-, 12 rozs- és 34 tritikálé fajta vetőmagját szaporították ebben az évben.

Túl az aratóünnepeken, a hazai termelők már betakarították a gabonavetőmagot. És a szántóföldön alkalmasnak minősített termény feldolgozása folyamatosan zajlik a vetőmagüzemekben. Ezzel párhuzamosan a hatósági laboratóriumok is gyors ütemben végzik a fémzároláshoz szükséges minősítő vetőmagvizsgálatokat.

Idén tavasszal ugyan szélsőséges volt az időjárás, de a kalászos gabonák terméseredményei a vetőmag-szaporításokban is jók lettek. Ami ugyanilyen fontos, hogy a gazdák egészséges terményt tudtak betakarítani. Az állományokat sem rovarkártevők, sem gombás fertőzések nem károsították.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az őszi kalászos gabonák vetésére a vetőmagforgalmazók megfelelő mennyiségben és minőségben, széles fajtaválasztékban tudnak vetőmagot biztosítani. Azt azonban a gazdáknak kell szem előtt tartaniuk, hogy a sikeres növénytermesztés alapja a szabványos minőségű, hatóságilag ellenőrzött és fémzárolt vetőmag, ezért kizárólag ilyet szabad elvetniük a kenyérsütéshez!

Forrás: Nébih