Munkácsy, Schéner és Gubis téglaalakjai őrzik a csabai múzeumot

Munkácsy Fotó: Körös Hírcentrum

Rendhagyó helyszínen nyílt meg a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új időszaki kiállítása. BMZ/Baji Miklós Zoltán intermediális művész három téglaszobra a múzeum Jankay-Kolozsváry-Tevan szárnyának tetőzetén kapott helyet, onnan őrizve az intézményt.

hirdetés

A közelmúltban a 3M ünnepe címmel rendezték meg Baji Miklós Zoltán szoboravató eseményét. A három alkotás elhelyezése még Ando György múzeumigazgató gondolata volt, aki sajnos a leleplezést már nem láthatta. Október elejétől tehát már nem csak muzeológusok és teremőrök vigyázzák a Munkácsy Mihály Múzeum páratlan gyűjteményét. Ráadásul a három életnagyságú téglaszobor a kiállítás után sem hagyja el az intézményt, a továbbiakban is a békéscsabai múzeum műtárgyanyagát gazdagítják majd.

hirdetés

A három szobor a művész által 2012-ben elindított Téglaprojekt, konkrétan az Őrzők-sorozat tagjai. A 3M, vagyis a három Mihály mindegyike egy Békéscsabához kötődő képzőművészt jelöl. Munkácsy Mihály, Schéner Mihály és Gubis Mihály megtestesítői az adott művész személyiségjegyeit viselik magukon. Baji Miklós Zoltán a speciális B/3-as, rácsos, raszterhálós szerkezetű blokktéglákat használta ezeknél az alkotásoknál is. Viszont a téglaszobrok nem csak nappal, hanem éjszaka is kínálnak látnivalót az arra járóknak. Bizonyos testrészeik ugyanis a sötétben is világítanak.

A leleplező ünnepségen Wehner Tibor Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész mutatta be a szobrokat és Baji Miklós Zoltán eddigi munkásságát a közönségnek. Tetőn koncertet már a Beatles is adott, kiállításra azonban idáig még nem nagyon volt példa. Úgy látja, van abban valami mélyen szimbolikus, hogy a szobrok talapzata maga a múzeum. A művészek képmásaival BMZ leszámol a korábbi, konvencionális szobrászat tulajdonságaival. Radikáis szemléleti reformot hajtott ezáltal végre. A nagy festőink szerethető, bumfordi képmásai készültek el BMZ műhelyében.

hirdetés