Békéscsabán is megalakult a Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó központja

tehetséggondozó Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

Az egész Kárpát-medencében elérhetővé teszik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó programját; a bővítési folyamat egyik első helyszíne a békéscsabai központ létrehozása – mondta az MCC kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára szerdán a szervezet békéscsabai irodájában.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy tavaly döntött az Országgyűlés az idén 25 éves kollégium programjának kiterjesztéséről, ennek eredményeként az idén ősztől 23 helyszínen – köztük 14 magyarországi vidéki városban – kezdte meg működését az MCC.

hirdetés

Hozzátette, azt tervezik, hogy a közeljövőben a Felvidéken, a Délvidéken, valamint Bécsben és más nyugat-európai városokban is működjön iroda. Orbán Balázs elmondta, jelenleg átmeneti helyszínen rendezkedtek be a békési megyeszékhelyen. Ott is azt a gyakorlatot szeretnék követni, hogy egy műemlék jellegű, felújításra szoruló épületet választanak, ezzel is segítve azt a várost, amelyben megtelepednek. Közölte, pártpolitikai színezettől függetlenül minden városban örülnek a képzéseiknek.

Fotó: Körös Hírcentrum

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy egy olyan szervezet kezdte meg a működését Békéscsabán, amely amellett, hogy felkutatja és oktatja-neveli a tehetségeket, közösséget is teremt számukra, továbbá reményt ad arra, a fiatalok helyben maradnak vagy visszatérnek a Viharsarokba. Takács Árpád megyei kormánymegbízott is reményét fejezte ki, hogy a képviselet növeli Békés megye népességmegtartó erejét.

Mittag Mónika, a békéscsabai képviselet vezetője beszámolt a fiataloknak szóló ingyenes képzésekről, az anyanyelvi tanárok által tartott angol és német tanfolyamokról, továbbá az egyéb programokról, táborokról, klubdélutánokról, vitafórumokról, amelyeket az MCC szervez a fiataloknak. Szülői klubokat is tartanak és pedagógusoknak is terveznek támogató előadásokat a közeljövőben – jegyezte meg. Hozzátette, a megye 15 iskolájából járnak hozzájuk diákok, reményei szerint a jövő évtől felmenő rendszerben újabb csoportokat indíthatnak.

MTI