1,4 millió forintos kára keletkezett a büntetőfékező férfinak

Gyulán, Tótkomlóson. keresztanyját, Gyomaendrődön, rongált, gyermekét, Baleset, Békéscsabán, Vésztőn, Kábítószer, Szarvason, Gyomaendrődön, karkötőt, őrizetbe, ittas, Gádoroson, Békésen, sarkadon, kék, rendőr, rendőrségi, villogó Illusztráció: Pixabay

Közúti veszélyeztetés bűntette, nagyobb kárt okozó rongálás bűntette, valamint kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 46 éves büntetlen előéletű budapesti illetőségű férfi ellen, aki „büntetőfékezéssel” okozott balesetet.

A férfi 2021. február 09-én a délutáni órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett az M44 számú autóúton Békéscsaba felől Kondoros irányába. Haladása közben a férfi közlekedési konfliktusba került egy nyerges vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvényt vezető férfival, a sértettel, mivel a terhelt nehezményezte, hogy a sértett a kamionnal elévágott, ugyanis az a külső forgalmi sávból egy kikerülés végrehajtása közben úgy haladt be a terhelt által igénybe vett belső forgalmi sávba, hogy emiatt neki erőteljesen kellett fékeznie. A kikerülést követően a kamion visszasorolt a külső forgalmi sávba.

hirdetés

A terhelt a belső forgalmi sávban gyorsítva a járműszerelvény mellé ért, s ekkor hangjelzéssel, illetve kézmozdulatokkal fejezte ki nemtetszését a sértett irányába, majd a belső forgalmi sávból a külső forgalmi sávba, a járműszerelvény elé sorolt, és több alkalommal indokolatlanul lassításra kényszerítette a járműszerelvény vezetőjét.

hirdetés

Az utolsó fékezéssel a terhelt intenzíven lassított a szerelvény előtt, a kamiont vezető sértett elkormányzással és fékezéssel próbálta meg elkerülni balesetet, de hátulról neki ütközött a személygépkocsinak. A baleset következtében személyi sérülés nem következett be, azonban annak reális veszélye fennállt. A terhelt által használt, de egy lízingcég tulajdonában álló lízingelt személygépkocsiban 1,4 M Ft-os kár, míg a kamionban 100.000.-Ft-os kár keletkezett.

A terhelt a cselekményével – az indokolatlan intenzív fékezéssel – szándékosan megszegte a KRESZ 27.§ (3) bekezdésében foglaltakat, mely szerint, a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- és vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze a nyomozás során felmerült, 250.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Havrán Ákos mb. főügyészhelyettes.

 

Ez is érdekelheti:

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!