Újra kötelező a maszkviselés az elsősegélynyújtó vizsgákon és tanfolyamokon

maszkviselés, maszkot, maszkhasználat, maszk, maszkot, japán, amerikai Fotó: Pixabay

A jelenléti oktatás és vizsgáztatás biztonsága érdekében 2021. október 18-tól újra kötelező lesz a maszkviselés a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának döntésének értelmében.

hirdetés

Az intézkedés ismételt bevezetését a koronavírus-járvány negyedik hullámának folyamatosan emelkedő hazai fertőzöttségi mutatói indokolják. A Magyar Vöröskereszt célja, hogy a gépjárművezető-jelöltek, illetve a Magyar Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó tanfolyamok résztvevői továbbra is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek.

hirdetés

Az elsősegélynyújtó gyakorlatok végzése vagy vizsgán történő bemutatása egészségügyi jellegű és szoros testkontaktussal járó tevékenység. Ezért különösen fontos, hogy az őszi időszakban ezzel a megelőző intézkedéssel is támogassák a hazai járványügyi védekezést.

Továbbra is érvényben lévő intézkedések, amelyek garantálják a vizsgázók és a közreműködők lehető legnagyobb biztonságát:

Egyéni védőeszközök biztosítása:
  • Kötelező kézfertőtlenítés vagy kézmosás a vizsgaterembe való belépéskor és kilépéskor az NNK irányelv alapján legalább 20 másodpercig
  • A vizsgázók számára kötelező a saját beszerzésű textil- vagy egyszer használatos sebészi maszk viselése. Valamint ajánlott a vizsga alatt szintén saját beszerzésű vizsgálókesztyű viselése.
  • Vizsgabizottság és a vizsga lebonyolításában részt vevő munkatársak számára kötelező egyszer használatos sebészi maszk és ajánlott vizsgálókesztyű viselése, amelyet munkavállalók esetében a vizsgát szervező megyei szervezet köteles biztosítani
  • A vizsgabizottság és a vizsga lebonyolításában részt vevő munkatársak számára javasolt továbbá védő szemüveg viselése

A vizsgakabinetekben a megyei szervezetek saját hatáskörben térítéses formában biztosítanak egyéni védőfelszerelést azon vizsgázók számára, akiknek nincs. Vagy akik nem hoztak magukkal a vizsgaeseményre.

Követelményrendszer módosítása:
  • A vizsgázókat tájékoztatni kell arról, hogy az újraélesztés gyakorlat bemutatása során nem kötelező a befújásos lélegeztetés bemutatása. Helyette 1 perc folyamatos mellkas nyomást kell végezni a vonatkozó paraméterek betartásával
  • A vizsgázókat tájékoztatni kell arról, hogy az egyéni védőeszközök viselésével minimálisra csökken a koronavírus fertőzés kockázata. Így a gyakorlatok többségét, pl. a végtagsérülés ellátását, a kötözést, végtagrögzítést vagy a fektetési módokat bemutatását a szokott módon, egymáson is elvégezhetik. Ugyanakkor amennyiben nem kívánnak kontaktusba kerülni vizsgázó társukkal, úgy a vizsgát alternatív értékelési szempontok alapján is teljesíthetik.
  • Alternatív értékelési szempontok alapján történő vizsgáztatás során törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint minél több tudáselem számonkérése gyakorlati formában valósuljon meg.
  • Alternatív értékelési szempontok alapján történő vizsgáztatás során minden esetben föl kell hívni a vizsgázók figyelmét azokra az óvintézkedésekre és ideiglenes ellátási formákra, amelyeket a koronavírus járvány ideje alatt elsősegélynyújtóként alkalmazniuk kell. Az ellátás lehetőleg kesztyűben, maszkban és védőszemüvegben történjen. Az ellátást követően alapos kézmosás, kézfertőtlenítés. És indokolt esetben konzultáció a háziorvossal vagy más illetékes egészségügyi szolgáltatóval.

Forrás: Magyar Vöröskereszt

hirdetés