A Hungary Helps Program kiemelt célja az üldözött keresztények megsegítése

keresztények megsegítése, Hungary Helps Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban sajtóbeszélgetést tartott Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, valamint Azbej Triston a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának vezetője.

hirdetés

A Hungary Helps Program egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, melynek célja, hogy vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül, a fejlődő országokban és a különböző válságterületeken folyó segítségnyújtási és fejlesztési tevékenységek összehangoltan valósulhassanak meg.

hirdetés

Azbej Triston elmondta, hogy a program kiemelt célja az üldözött keresztények megsegítése a világban. „Ezzel önmagunk és a keresztény kultúrkör megvédéséhez is hozzájárulunk. Másik célja a szolidaritás. A helybe vitt segítségnyújtás eszközével előzzük meg a Magyarországot esetlegesen érintő migrációt. Alapelvünk az, hogy nem a bajt kell Magyarországra hozni, hanem a segítséget odavinni, ahol baj van. Fontos erről beszélnünk az embereknek. Amikor Magyarország segít más bajbajutott közösségeknek, akkor ez nem csak egy nagyvonalú segítség, hanem ezzel a magyar emberek érdekét is szolgáljuk, hiszen a migrációt előzzük meg” – mondta.

Az elmúlt négy évben közel félmillió ember helyben maradását segítették a Hungary Helps programon keresztül.

„Fontos erről beszélni. Ezt a programot nagyon sok magyar ember támogatja. Ez egy állami program tehát a magyar emberek szolidaritásának az eredménye ez, amire büszkék lehetünk szerte a világban. Közel félmilliónyi ember és közösség maradhatott meg helyben, ahelyett, hogy a migrációt választotta volna.”

„A keresztényüldözés közel-keleten és Afrikában, illetve Ázsia egyes részein egy nagyon súlyos jelenség. Kutatásaink szerint több, mint 300 millió embert érint. Lefordítva ez azt jelenti, hogy a világon több, mint 300 millió ember szenved diszkriminációt, hátrányos megkülönböztetést, terrorfenyegetettséget, sőt egyes országokban népirtás szintű támadásokat azért, mert keresztények és Krisztus hívők. Amikor a világban naponta 12 embert gyilkolnak meg a keresztény hitük miatt, akkor ki más, mint a keresztény világ felelős azért, hogy szót emeljünk mellettük. Ezt viszont a nyugati világ elmulasztja megtenni” – fogalmazott az államtitkár.

Hangsúlyozta, Magyarország volt az első ország és Magyarország kormánya volt az első kormány amely kifejezetten egy segítségnyújtási programot indított az üldözött keresztények megsegítéséért.

„Több, mint 300 millió ártatlanul szenvedő emberről van szó, akiknek az alapvető emberi jogait támadják. A mi álláspontunk szerint erről az ügyről kéne szólnia a nagy nemzetközi emberjogi fórumoknak, a diplomáciai fórumoknak. Az Európai Uniónak nem minden fajta fake news hadjárat alapján kéne Magyarországot kritizálni emberi jogi területen, hanem a valós problémákkal az üldözött keresztényekkel kéne foglalkozni” – mondta.

Kiemelte továbbá, hogy semmilyen üldöztetésre, semmilyen humanitárius válságra nem a migráció a megoldás. „Az nem megoldás, hogy a bajbajutott embereket elhozzuk a migráció menedzselésével Magyarországra és Európába, hanem azt kell lehetővé tenni, hogy ott, a szülőföldjükön meg tudjanak maradni. Pontosan ezt célozza a Hungary Helps Program, mint segítségnyújtási program.”

Mint mondta, Európában az első szövetséges Lengyelország volt. Mostanra egy nagyjából 12 ország részvételével kialakítottak egy nemzetközi koalíciót az üldözött keresztények megsegítésére és további nemzetközi szövetségeseket keresnek. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy rengeteg egyházi partnerük van. Magyarországon az összes történelmi egyházzal együttműködnek.

A magyar katolikus egyházzal közös finanszírozásban építettek fel Irakban egy iskolát a belső menekült gyerekek számára. A magyar evangélikus egyházzal Nigériában egy malária klinikát építettek fel közös adományból. A református egyházzal pedig szíriai, libanoni és iraki protestáns keresztényeket segítettek.

Azbej Triston elmondta azt is, hogy sok magánszemély, vagy közösség keresi fel segítőkész szándékkal a Hungary Helps programot. A programhoz kétféle módon lehet csatlakozni. Lehetőség van adományok küldésére, amelyeket a leginkább életükben fenyegetett emberekhez juttatják el. Emellett a program biztonságos helyszíneire lehetővé teszi önkéntesek kiutazását és ott karitatív tevékenységet végezhetnek.

A Hungary Helps önkéntes program idén indult és jelenleg közel 20 önkéntes dolgozik Afrika számos országában, valamint Jordániában. Az önkéntes program részletei a hungaryhelps.gov.hu oldalon érhetőek el.

hirdetés