Horvátországban kétnapos online oktatást vezetnek be az őszi szünet után

érettségi, felnőttképzésben, egyetem, digitális oktatás, online Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt (illusztráció)

Kétnapos online oktatást vezetnek be Horvátországban az őszi szünet után a koronavírus-járvány terjedésének lassítására – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden.

Pénteken lesz az utolsó tanítási nap az országban, az őszi szünet pedig jövő szerdáig tart. A válságstáb ezért úgy döntött, az azt követő két napon online oktatást rendel el az iskolákban. A napi új fertőzöttek negyedét diákok teszik ki, jelenleg tízezer tanuló és 200 pedagógus van karanténban.

hirdetés

A kormányfő a közelgő ünnep, Mindenszentek, valamint a Halottak napja alkalmával arra figyelmeztetett: mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, hordjon maszkot, ügyeljen a távolságtartásra és a higiéniára, valamint ismételten oltakozásra szólított fel.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 889 710-en kaptak védőoltást – a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 777 373-an már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 3360 új fertőzést azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben harmincan haltak meg. Kórházban 1170 beteget ápolnak, közülük 139-en vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 2292 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 betegség szövődményei miatt tíz beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 510-en vannak kórházban, 131-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 183 937-en kaptak védőoltást, közülük 1 113 046-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 55 százaléka. Szlovéniában ezen a héten tart az őszi szünet az iskolákban. A kormány arra kérte az embereket, ne utazzanak az ünnepek alatt, és a temetőkbe is csak szűk családi körben menjenek.

MTI