Kálmán Tibor összegezte a képviselő-testületi ülésen elhangzottakat

Fotó: Körös Hírcentrum

Kálmán Tibor, Békés város polgármestere és dr. Pappné Darida Andrea közös sajtótájékoztatón számolt be a mai napon megtartott, Békés Város Önkormányzat Képviselő-testületi ülésén elhangzottakról.

Kálmán Tibor úgy fogalmazott, több olyan döntés is született, amely a város mindennapi életét viszi előre. A közelmúltban megtartott közmeghallgatás keretében a település lakói jelezhették problémáikat, javaslataikat. Felmerült az a probléma, hogy az autók nem férnek el egymás mellett egy adott utcában, ami egy elég régre visszanyúló gond.

hirdetés

„Többször felmerült egyes utcák egyirányúsítása. Jelenleg az önkormányzat álláspontja az, hogy amennyiben az utcák lakosságának 60%-a aláírja, hogy ők szeretnék ezt, akkor jöhet be a pénzügyi bizottság elé ez a döntés. Egyébként nem egyirányúsítunk” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: „nem elvetendő az a gondolat, hogy később, egy városi közlekedési koncepció keretében áttekintik a várost és a legkeskenyebb utcákat egyirányúsítják. Ezzel is kímélve az utcákat és az ott lakókat.” Ez ügyben a jövőben még biztosan tartanak lakossági egyeztetéseket és szakmai fórumokat.

A Madzagfalvi napokat is értékelték a képviselő-testületi ülésen

Kálmán Tibor mindenkinek megköszönte azt a munkát, amellyel segítette a program létrejöttét és mint mondta: „egy olyan komplex program volt, amellyel mi voltunk a legjobbak Békés megyében augusztus 20-a tájékán.”

A mostani tapasztalatokat is figyelembe véve ezt az időpontot szeretnék megtartani a Madzagfalvi napokra. Arra is érkezett kérés, hogy a szezon április végén, május elején kezdődjön, így várhatóan lesz egy újabb, rendszeresen (évente) jelentkező rendezvény a városban. Erre a rendezvényre építik rá azokat a civil kezdeményezéseket, mint például a Békési Kisgazdakör, vagy a Nefelejcs egyesület rendezvényei.

Az egyik legfontosabb napirendi pont Békés város kulturális intézményeinek átszervezése volt

A tervek szerint egy kulturális nonprofit Kft koordinálása alá szervezik a múzeumot, a könyvtárat, a kulturális központot és a civil házat. A Kft. vezetője dr. Pappné Darida Andrea lesz, aki elmondta: „ez a forma egy kicsit rugalmasabb foglalkoztatást, a piaci igényekre gyorsabb reagálást tesz lehetővé.” Az átszervezés mellett szól továbbá az is, hogy a pályázatokból sem kerülnek kizárásra, intézményi keretek között sajnos sok pályázatról lemaradtak.

Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a vállalkozói tevékenységet már intézményi keretek között elkezdték végezni. A békési intézményekkel már korábban, kéthetente kulturális egyeztetéseket végeztek. Szakmai együttműködésben dolgoztak és mindez jó alapja lehet annak, ami ezután történik. „Sok városban jól működik a modell és biztos vagyok benne, hogy Békés városában is egy sikeres, új Kft lesz, ami a békési lakosok kulturális szórakozását fogja nyújtani” – fogalmazott dr. Pappné Darida Andrea. A polgármester hozzátette, a Kft. minden dolgozót átvesz, a dolgozók ugyanazokkal a feltételekkel dolgozhatnak, mint eddig.

Módosításra került a területképi rendelet

A városvezető beszámolt arról is, hogy módosításra került a területképi rendelet. Ennek értelmében a történelmi városrész kivételével engedélyezték a lemezkerítések kivitelezését, illetve a fémlemezes kerítés az előkertes házaknál is engedélyezve lesz. Emellett a cserepeslemez használatát is engedélyezik tetőfedésre, ugyanakkor Kálmán Tibor kéri a lakókat, mielőtt egy kivitelezési munkába belefognak, kérjék ki a műszaki osztály munkatársainak véleményét.

A napelemek felhelyezésében is történt változás. Eddig a tető 50%-át takarhatta el a modulok, a jövőben – amennyiben szükséges – a teljes tetőfelület befedhető napelemmel.