Újabb járványügyi intézkedéseket vezet be a kormány!

Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai napon tartott kormányinfón bejelentette, három új intézkedést vezet be a kormány.

hirdetés

Mint mondta, a kormány a tegnapi ülésén intézkedésekről döntött. Az operatív törzs fogalmazott meg javaslatokat, ezt megelőzően konzultáltak orvosokkal, virológusokkal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal. A kormány az alábbi három intézkedést vezeti be:

hirdetés

– A munkaadók szervezeteinek javaslatára, a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottaik számára, ha ezt az ott dolgozók biztonsága érdekében szükségesnek látják.

– A közösségi közlekedési eszközökön november 1-től a maszkviselés kötelező.

– Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be.  A szociális intézmények esetén az intézményvezetőket feljogosítják arra, hogy látogatási tilalmat rendeljenek el.


Kapcsolódó:

Megjelentek a védelmi intézkedésekről szóló rendeletek a Magyar Közlönyben


„A kormány továbbra is arra kér mindenkit, hogy oltassa be magát! Ezek az intézkedések is azt célozzák elsősorban, hogy az oltások száma emelkedjen. Ha Európában megnézzük a járvány negyedik hullámának adatait, akkor egyértelműen azt igazolja vissza, hogy az oltás az egyetlen, ami hatékony védelmet biztosít.

Ahol nagyon magas az oltottak száma, ott alacsony a negyedik hullámban a megbetegedések, a kórházba kerültek és az elhunytak száma. Minél alacsonyabb az oltottak aránya, annál tragikusabb a helyzet. Magyarország a közép-európai régióban a legjobbak közé tartozik, az Európai Unióban azonban az átlagot sem éri el. Azért fontos minden olyan intézkedés, ami azt segíti elő, hogy az oltásszám növekedjen. Minden más védekezési mód, csak másodlagos hatékonyságát tekintve az oltottsághoz képest.

Ezek a döntések azt szolgálják, hogy az oltások száma emelkedjen és azt reméljük, hogy a negyedik hullám fékezhető, ezen intézkedések bevezetése és betartása esetén” – mondta a miniszter.

Hozzátette, a magyar állam szintén munkáltató, így az állami szerveknél is széles körben előírják az oltási kötelezettséget. Az önkormányzatoknál a polgármesterek jogosultak arról dönteni, hogy elrendelik-e a kötelező oltást, vagy sem.

hirdetés