Idén is várják a közlekedőket a Látni és Látszani kampányban

látni és látszani Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

Díjmentes műszaki átvizsgálás és látásteszt, ingyen kerékpárvillogó, prizma és fényvisszaverő mellény a Látni és Látszani kampányban.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedés-biztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára. És az egyén szerepére a baleset-megelőzésben. Továbbra is a társadalmi felelősségvállalás szerepét középpontba helyezve hirdetik meg a két hónapon át tartó országos kampányt.

hirdetés

Évek óta téma az Európai Unióban, hogy töredékére kell csökkenteni a közlekedési balesetben elhunytak számát. Magyarországon 2015 óta kis mértékben emelkedett a sérüléssel járó közúti balesetek száma. Az azonban jó hír, hogy a növekedés a könnyű sérüléssel végződő eseteknek tulajdonítható. A halálos és súlyos balesetek száma kis mértékben mérséklődött.

A szervezők és az akcióban részt vevők a szakmai és a társadalmi összefogás erejében bízva hirdették meg idén is a Látni és látszani országos baleset-megelőző kampányt. Ennek keretében 2021. október 25. és december 10. között az akcióhoz csatlakozott szervizekben a személy- és haszongépjárművek és a motorkerékpárok vezetői ellenőriztethetik járművük láthatóságért felelős alkatrészeit és a szélvédőt. A regisztrált optikai szaküzletek pedig díjmentes látásellenőrzéssel és hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

Ősszel és a tél közeledtével fontos felhívni a közlekedők figyelmét a láthatóság fontosságára. Egyre többet kell sötétben, szürkületben, illetve esőben, ködben közlekedni. Lényeges, hogy a járművek láthatóak legyenek és a járművezetők jól lássanak. Arra ösztönzik a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel, látogassanak el az műveletben résztvevő szervizekbe, illetve látszerészekhez! Vizsgáltassák át autójuk világításait, gumiabroncsait, valamint ellenőriztessék díjmentesen a látásukat!

Békéscsabán a Magyar Autóklub várja díjmentes átvizsgálással az autótulajdonosokat. Emellett az OMV benzinkutak is részt vesznek a „Látni és látszani” műveletben. Békéscsabán, a Szarvasi út 103. szám alatti töltőállomáson 2021. november 3-án 10 óra 15 perc és 12 óra 15 perc, valamint 2021. november 5-én 14 és 18 óra között lesz műszaki átvizsgálás, illetve látásteszt. Ugyanezzel a Szarvasi út 16-18. szám alatti üzemanyagkúton 2021. november 3-án és 5-én is 8 óra és 10 óra között várják a járművezetőket.

Emellett 2021. november 5-én, pénteken 14 és 18 óra között a rendőrség „Light Friday” akciója keretében a készlet erejéig kerékpárosok kaphatnak ingyen láthatóságot segítő eszközöket, lámpákat, prizmákat, fényvisszaverő mellényeket a Szarvasi út 103. szám alatti OMV kúton. A Látni és látszani akció részletei az alábbi honlapon olvashatóak.

Forrás: Police.hu