A NAV az szja-visszatérítésre hivatkozó adathalászatra figyelmeztet

Virtuális, egyszerűsített, szja, Magyar Posta, akciók, e-diploma, online, pótfelvételi, digitális, Csaló, elektronikus, felvételi, biztonságos, háztartási, középiskolai, adóhivatal, távmunka, Magyarországon, ügyfélfogadási, online, europol, keresetkimutatás, e bejelentő Fotó: Pixabay

Újra felbukkantak a csaló e-mailek, amelyekben adathalászok ezúttal az szja-visszatérítésre hivatkozva próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait a NAV nevében – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Leszögezték: az adóhivatal sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat a témában. Arra kérték a lakosságot, hogy az ilyen üzenetekre senki ne válaszoljon. Az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a Visszaadó nevű nyilatkozatban várják – emlékeztettek. Ehhez a nav.gov.hu Szja-visszatérítés felületét kell használni. Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz (Ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás) kötött. Az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni – jelezték.

hirdetés

Az adó-visszatérítésre az jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó. A visszafizetés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza – írja az MTI.