Hamis vád bűntette miatt emeltek vádat egy 19 éves vésztői nővel szemben

Szarvason, közlekedési, kutya harapott, kék, rendőrségi, pénztárcát lopott, drogosok Vésztőn Illusztráció: Pixabay.com

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 19 éves vésztői nővel szemben, aki barátját súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolta meg hamisan.

hirdetés

A fiatal nő 2021. február 27-én a Békéscsabai Rendőrkapitányságon feljelentést tett a kevermesi férfi ellen, miszerint az két nappal korábban személygépkocsival Vésztőről Gyulára vitte, ahol arra akarta őt kényszeríteni, hogy egy panzióban pénzért közösüljön. A nő elmondása szerint, amikor ellent mondott, a férfi az arcán megütötte, és a combján is megrúgta, illetőleg a mobiltelefonját is elvette tőle. A feljelentés alapján a Békéscsabai Rendőrkapitányság kerítés bűntette miatt nyomozást rendelt el, amelyet a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a hatáskörébe vont.

hirdetés

A nyomozás során azonban kiderült, hogy a fiatal nő szerelmi viszonyban állt a feljelentett férfival, kapcsolatukat az anyja ellenezte, aki 2021. február 26-án a rendőrségen bejelentést is tett, hogy lánya, aznap ismeretlen helyre távozott és mobiltelefonon sem tudja elérni. A nő elmondta, hogy az édesanyjától való félelmében tett a barátjával szemben hamis feljelentést. Erre is figyelemmel a nyomozó hatóság a kerítés bűntette miatt indított nyomozást utóbb megszüntette.

A nő ugyan büntetlen előéletűnek minősül, de ugyanilyen bűncselekmény miatt került már összetűzésbe a törvényekkel: a Szeghalmi Járásbíróság a 2019. szeptember 2-án jogerőre emelkedett büntetővégzésben hamis vád bűntette miatt 2 év próbára bocsátás intézkedést alkalmazott vele szemben, pártfogó felügyelet elrendelése mellett. Erre figyelemmel a járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két ügyet egyesítse, a korábbi ügyben alkalmazott próbára bocsátást szüntesse meg, és a nőt az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésében halmazai büntetésként közérdekű munka büntetésre ítélje – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta mb. főügyész 2021. november 11-én.

hirdetés