A fiatalok és a közönség számára egyaránt ünnep az Angyalok szárnyalása

Angyalok Fotó: Körös Hírcentrum

Idén már tizedik alkalommal rendezik meg november 29-én a békéscsabai Jókai Színházban az Angyalok Szárnyalása gálát, ahol a színház művészei, meghívott vendégek, és a sérült fiatalok együtt, közös produkciókat előadva lépnek ismét színpadra. Az előkészületekről Tarsoly Kriszta színésznőt, a gála rendezőjét kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Tavaly a járványhelyzet miatt sajnos nem láthatta viszont a közönség a Békés Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Központ fiataljait és munkatársait, valamint művész kísérőiket. Idén azonban, ha ez egyáltalán lehetséges, még nagyobb lendülettel készül a teljes csapat a gálaestre.

hirdetés

A gála előzménye tulajdonképpen egy színjátszókör volt, amelyet a Degré utcai lakóotthon fiataljai kedvéért indítottak. Előtte már többször jártak a fiatalok a színházban, imádták az ottani légkört. Így a művészek – élükön Tarsoly Krisztával és Komáromi Anettel – szerették volna ezt még közelebb vinni hozzájuk. Végül egy kiállításmegnyitó keretében debütált a csapat, az előadást pedig több helyszínen is bemutatták.

Majd arra jutottak, hogy lehetne egy közös, egész estét betöltő program, ahol a fiatalok és a művészek mellett egy-egy meghívott vendég is színpadra lép. A lényeg mindenképpen az volt, hogy ne csak a sérült fiatalokért legyen a rendezvény, hanem az ő közreműködésükkel valósuljon meg. A fiatalok számára ajándék volt az, hogy megismerhették a művészeket, a művészek számára pedig a velük töltött idő jelentette ugyanezt. A gála programja évről évre a fiatalok kéréseitől függ. Hogy melyik előadóval mit szeretnének létrehozni: dalt énekelni, zenélni, vagy bármi mást színpadra vinni.

Eleinte aggódtak a szervezők amiatt, hogy lesz-e elég érdeklődő a terem megtöltéséhez. Azonban kiderült, hogy egy ilyen lélekemelő rendezvényre évről évre szükség van Békéscsabán. Sőt, egyre inkább előtérbe került abban az értelemben, mint a társadalmi érzékenyítés egyik lehetséges módja. Például egyik évben iskolai kórusokkal egészült ki a műsor, több csoporttal azóta is élő kapcsolatot ápolnak, így ezek a diákok rendszeresen találkoznak a fiatalokkal.

Az idei gála egyfajta összegzése lesz az elmúlt éveknek abból a szempontból, hogy szinte minden díszvendég jelen lesz azok közül, akik eddig felléptek. Emellett több olyan produkciót választottak, amelyek a korábbi, valamelyik rendezvényen már sikert arattak, ezzel is az együttlétet, a közös munkát ünnepelve. Tavaly a járvány miatt nem csak a közös előadás, de ez a közös munka is elmaradt. Emiatt még inkább várta mindenki a próbákat, együttléteket és majd magát az előadást. A fiatalok is ismét kiszakadhatnak egy kicsit a hétköznapokból, így már a próbák napja is ünnepnap a számukra.

A Tarsoly Krisztával készült teljes interjú itt hallható:

hirdetés