A Favipiravir szedésével megakadályozható a tünetek súlyosbodása

Favipiravir

A Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást – írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

hirdetés

Mint írják, a gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést. A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére, és ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban. Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból, illetve használtak fel.

hirdetés

A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, így az otthon megkezdett antivirális kezeléssel megakadályozható a koronavírusos betegek kórházba kerülése. A gyógyszeres terápia javasolt hossza öt nap, a 200 mg-os kiszerelésből az általános ajánlás szerint első nap 2×8, majd 2×3 tablettát kell beszedni.

Magyarország Favipiravir készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de ma már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását. A gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. A gyógyszer magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható várandósság alatt.

hirdetés