Ferenc pápa: a fiatalok legyenek a társadalom kritikus hangja

ferenc pápa Fotó: MercoPress. (archív felvétel)

Ferenc pápa vasárnap dicsérte a fiatalokat a környezet védelmének érdekében tett erőfeszítéseikért. És arra szólította fel őket, hogy “a társadalom kritikus lelkiismereteként” szabadon és bátran nyilvánítsanak véleményt.

A pápa az ifjúsági világtalálkozónak szentelt misén, amelyet Krisztus Király ünnepén mutatott be a Szent Péter-bazilikában vasárnap, kijelentette, a fiatalokra vár a legnehezebb, egyben csodálatos feladat is, hogy “talpon maradjanak, miközben minden omlani tűnik, őrszemként meglássák a fényt az éjszakában, építsenek a romok közepette, valamint képesek legyenek álmodni”. Hozzátette, a fiatalok jövőbe vetett hite és bátor lelkesedése jót tesz mindenkinek.

hirdetés

Az egyházfő arra kérte a fiatalokat, “zajongjanak”, vagyis hallassák hangjukat a világ szebbé és emberségesebbé tételében. Ápolják a testvériség álmát, gyógyítsák be a teremtett világtól elszenvedett sebeket, harcoljanak a gyengébbek méltóságáért. Terjesszék a szolidaritás és az osztozás szellemét”. Úgy vélte, a fiataloknak köszönet jár azért, hogy a kizárólag a jelenben szerezhető nyereségre figyelő világban, amely hajlamos a nagy ideálok elfojtására, nem engedik magukat “elaltatni”. A pápa megjegyezte, hogy a fiatalok energiájára az egyháznak is szüksége van.

hirdetés

“Legyetek szabadok, legyetek eredetiek, legyetek a társadalom kritikus lelkiismerete, ne féljetek bírálni, szükségünk van a kritikáitokra, ahogyan sokan közületek, például a környezetszennyezés ellen emeli fel szavát” – mondta Ferenc pápa. Hozzátette, a fiataloknak az árral szemben kell haladniuk, “kiskapuk, hamisság, kettőség nélkül”. Kifejtette: “az oly sok rossztól sújtott világunknak nincsen szüksége kétes kompromisszumokra. Olyan emberekre, akik egyszer erre, egyszer arra tartanak, mint a tenger hullámai, ahonnan a szél fúj, ahova saját érdekeik vezetnek. Egy kicsit jobbra, egy kicsit balra, miután kiszagolták, mi éri meg nekik”. A pápa “kötéltáncosoknak” nevezte a hasonló magatartást követő keresztényeket is.

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misével elindította az úgynevezett felkészítő évet, amely a Lisszabonban 2023 nyarán esedékes ifjúsági világtalálkozót előzi meg. A mise Krisztus Király ünnepére esett, amely az egyházi év végén, az adventet megelőző utolsó vasárnapra esik. Ferenc pápa vasárnap délben, szokás szerint, az apostoli palotáknak a Szent Péter tere néző ablakában mondta el az Úrangyala-imádságot. Az egyházfő mellett két fiatal állt a római egyházmegyéből.

A pápa megemlékezett Jan Macha lengyel katolikus mártírpapról, akit a sziléziai Katowicében boldoggá avatták szombaton. A lengyel mártírt 1942-ben végezték ki a német megszállók, mert segítette az üldözött családokat, szervezte a támogatásukat. Vasárnap érkezik meg a Vatikánba a karácsonyfa, amely az idén a trentinói Andalo adománya. A 113 éves, huszonnyolc méter magas, nyolcvan mázsa súlyú fenyőfán a fényeket december 10-án kapcsolják fel a Szent Péter téren – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!