Újabb 576 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

fertőzöttek, antigén, gyorstesztet Fotó: koronavirus.gov.hu

Újabb 576 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalokon keresztül kapják meg a háziorvosok, a kiszállítás csütörtökön kezdődik és november végéig a tesztek megérkeznek a praxisokba. A háziorvosok és házi gyermekorvosok októberben is 800 ezer gyorstesztet kaptak arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.

hirdetés

A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Továbbra is koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet. Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó. Vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul.

hirdetés

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy statikus PCR mintavételi pontra. Illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételezésre. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók. Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap. Amennyiben a tünetek súlyosabbak a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását.

Mindemellett továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a vírus ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A betegség súlyos lefolyásának a beoltatlanok vannak leginkább kitéve. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A fertőzés következtében a kórházba kerülés esélye négyszer nagyobb az oltatlanoknál. Az intenzív osztályra kerülés esélye pedig tízszeres, bizonyos krónikus kockázatoknál pedig akár tizenhétszeres is lehet. A megerősítő harmadik védőoltás felvétele is nagyon fontos. Ezzel újra magasra, 80-90 %-ra lehet emelni a szervezet védekezési képességét – írja a koronavirus.gov.hu.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!