Bemutatkoztak a Békés megyei ellenzéki képviselő-jelöltek

Békés megye ellenzéki képviselő-jelöltek Fotó: Körös Hírcentrum

A Mindenki Magyarországa Mozgalom Békés megyei szervezete lakossági fórumot, majd sajtótájékoztatót tartott, amelyek keretében bemutatkoztak a megyei jelöltek.

Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje elmondta, az ellenzéki pártok közös programja mellett, egy új alkotmányt szeretnének létrehozni. Továbbá valódi rezsicsökkentést akarnak, nem olyat, ahol „egy befagyasztott áron a fideszes oligarchák az úszómedencéiket is fűtik, ugyanakkor a legszegényebb emberek – akik gázt nem használnak -, nem is részesülnek belőle.”

hirdetés

„Az a valódi rezsicsökkentés, ha az embereknek energiatakarékosságban segítünk. Segítünk leszigetelni a házaikat, nyílászárót cserélni, eljuttatjuk hozzájuk az Európai uniós forrás azon részét, amely például napelem fölszerelésre szól. Ezzel valódi rezsicsökkenést fogunk eléri az országban, amely nem csak 20% és nem az adófizetők fizetik meg” – fogalmazott Márki-Zay Péter .

Kitért arra is, hogy „Orbán Viktor világviszonylatban is a legrosszabbul kezelte a járványt.” Megemlítette, hogy „korrupt beszerzési gyakorlattal, teljesen feleslegesen szereztek be 16 ezer lélegeztetőgépet, most pedig 5 milliárd forintnyi tesztet semmisítenek meg 200 milliós költséggel, ahelyett, hogy felhasználták volna az emberek védelmére.”

„Történelmi lehetőség kapujában állunk” – fogalmazott Stummer János Békés megye 1. számú választókerület ellenzéki képviselőjelöltje. „A politikai konstrukció, amely szükségeltetik ahhoz, hogy Magyarország ezer éves történetének legkorruptabb kormányát elzavarjuk végre a hatalomból, az adott és itt van előttünk” – mondta.

Stummer János és Márki-Zay Péter / Fotó: Körös Hírcentrum

Megszólalásában kitért arra is, hogy „a Békés megyei fideszes képviselők és Orbán Viktor kormánya nem tesz semmit azzal kapcsolatban, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak ma a Békés megyei ellátórendszerben.” Mind a háziorvosi, a szakellátás és a kórházak szintjén is. „Én azért dolgozom, hogy jövő áprilistól kezdődően, ennek a környéknek egy olyan képviselete legyen, ahol végre el tudunk hozni egy olyan Békés megyét, ahol tényleg mindenki számít” – fogalmazott.

Kondé Gábor és Márki-Zay Péter / Fotó: Körös Hírcentrum

Kondé Gábor Békés megye 2. számú választókerület ellenzéki képviselőjelöltje a megye „siralmas állapotban lévő” úthálózatát említette meg. Mint mondta, van olyan település, ahonnan 70 kilométert kell megtenni ahhoz, hogy kórházba jussanak a betegek, mindez a rossz utakon életveszélyes lehet. „Néha az életben maradás a cél, hogy az ember úton tudja tartani az autóját” – mondta. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a nők hátrányos megkülönböztetésének megszüntetéséért is dolgozik. A női és férfi munkavállalók bérkülönbségét például meg kell szüntetni – tette hozzá Márki-Zay Péter.

Leel-Őssy Gábor
Leel-Őssy Gábor és Márki-Zay Péter / Fotó: Körös Hírcentrum

Békés megye 3. számú választókerület ellenzéki képviselőjelöltje Leel-Őssy Gábor elmondta, óriási a kontraszt például szülővárosa Gyula és a kisebb falvak között, ami fenntarthatatlan. Legfontosabb célkitűzésük az, hogy ezen változtassanak. „Őket is be kell kapcsolni abba az európai világba, amit el szeretnénk érni” – fogalmazott. Felhívta továbbá a figyelmet a klímaváltozásra, azokra a hatásokra, amelyek mindannyiunkra negatívan hatnak. Kiemelte a vízgazdálkodás fontosságát, ami a búza és a gabona megtermelése szempontjából igen fontos a jövőre nézve.

Szabó Ervin
Szabó Ervin és Márki-Zay Péter / Fotó: Körös Hírcentrum

Szabó Ervin Békés megye 4. számú választókerület képviselőjelöltjének elmondása szerint „az elmúlt 10 év rablópolitizálása erre a térségre jellemző a leginkább.” A választókerülethez Orosháza és 26 kistelepülés tartozik. Itt a legmagasabb az elvándorlás, tapasztalható az elöregedés, az emberek elköltöznek. „Dél-Békés sokkal többet érdemel annál, mint amilyen helyzetben most van.” Többek között azon dolgozik, hogy Mezőhegyes a mezőhegyesieké, Dél-Békés végre a Dél-Békésieké legyen.

hirdetés