Többfunkciós irodát használhat a Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezete

Rákóczi Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban hivatalosan is átadták a Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezetének felújított irodáját. A helyiség már több éve a szervezethez tartozik, azonban most új funkciókat kapott, tovább bővült a felhasználhatósági lehetőségek köre.

Az ünnepség kezdeteként Marti Miklós református lelkész kért áldást az új irodára. Ezt követően pedig Kovács Nóra, a helyi szervezet elnöke szólt arról, számára milyen fordulatokat hozott a Rákóczi Szövetség. Elhangzott, hogy az átadott irodával a szervezet egyik vidéki bástyája lett gazdagabb. Fontos lépcsőként 2009-ben, a békéscsabai evangélikus gimnáziumban ifjúsági szervezetet alapítottak. 2017-ben lett Kovács Nóra a városi szervezet elnöke.

hirdetés

Az iroda felújításában nagy segítséget nyújtott a Békéscsabai Szakképzési Centrum diáksága. A munka 2021 tavaszán és nyarán történt villanyszerelő, festő, karbantartó, víz-, gáz- és fűtésszerelő, továbbá asztalos tanulók bevonásával. Elkészült egy multifunkcionális előadóterem, amely közösségi és kiállítótér is egyben.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kiemelte, a szervezetnek Békéscsabán már nagyon mély gyökerei vannak. Ez az új iroda pedig lehetőséget ad arra, hogy a sok rákóczis valahol összegyűljön. Békés megye és Békéscsaba is hozzájárult ahhoz, hogy a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor elkészült. A csabai centrum diákjai önkéntesként részt vettek hétről hétre abban az építkezésben is.

A kezdetekről szólva az elnök megosztotta, 1988 után már lehetett beszélni a határontúli magyarokról, akkor Budapesten találkozott több Felvidékről kitelepített magyar, akik közösen próbálták megmutatni, hogy mennyire él a magyarság a határon túl. Annak idején tehát azért jött létre a szövetség, hogy láttassa, a magyar nyelv és kultúra nem ér véget az ország határaival. Két célirányt jelöltek ki a szövetségnek. Egyrészt a határon túli családokat arra biztatják, hogy a gyereküknek magyar iskolát válasszanak. A második cél pedig az ifjúságszervezés (utazási programok, vetélkedők, helyi kezdeményezések felkarolása, stb.) mind a Kárpát-medencében, mind a világ többi pontján.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a Rákóczi Szövetségnek kiemelt szerepe van a magyar önazonosság megőrzésében. Az elfogulatlanság érdekében az országgyűlési képviselő a legtöbb szervezetből már kilépett, amelynek tagja volt. Viszont a Rákóczi Szövetségből nem. Ajándékképpen egy vendégkönyvet hozott a rendezvényre, amelyet át is adott Kovács Nórának.

Kiss Tibor, a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Szakképzési Centrum Ifjúsági Szervezete elnöke elárulta, hogy az eltelt egy évben több mint 150 tagot sikerült toborozni az ifjúsági szervezetbe. Több nagyobb rendezvényen vettek már részt a fiatalok, illetve megválasztották a diákvezetőket, akik irányt mutathatnak majd a szervezetnek. Úgy látja, hogy a Rákóczi Szövetség egyik erőssége, hogy közelebb tudja vinni a történelmet a diákokhoz.

Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója emlékeztetett, hogy a Rákóczi Szövetség minden helyi szervezete arra törekszik, hogy a fiatalokat egyként szólítsa meg. A szövetségben fontos helye van Békéscsabának, Kovács Nóra pedig helyi szervezeti elnökként példaértékű lendülettel vezeti a csoportot. Az iroda felújításában oroszlánrészt vállaltak a centrum dolgozói, technikai munkatársai és diákjai is. A jó ügyek mellé a jövőben is teljes mellszélességgel odaállnak majd.