Kiegyensúlyozottan üzemel az orvosi ügyelet Békésen

tüdőtranszplantációs, orvosi, egészségügyi, Ausztriában, háziorvosi, Belgiumban, Egészségfejlesztési, koronavírus Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Egyenletesen látja el az orvosi ügyelet működési feladatait az Alföld Ambulance Kft. – állapította meg Békés Város Képviselő-testülete legutóbbi soros ülésén.

Megnyugtató a város vezetése számára, hogy az ügyelet az előírásoknak megfelelve, gazdaságosan, magas színvonalon végzi munkáját a lakosság szolgálatában. 16 fő jól képzett orvos közreműködésével zavartalanul biztosították az elmúlt évben az ügyeleti ellátását, így Békés Város Önkormányzata az elkövetkező évre is a kft.-vel kötötte meg a feladat-ellátási szerződést.

hirdetés

Az Alföld Ambulance Kft. végzi az orvosi ügyelet ellátását Békésen 2014 óta. A békési orvosi ügyelet vegyes ügyeleti rendszer. Hétvégén igyekeznek olyan orvosokat alkalmazni, akiknek napi rutinjuk van a felnőttek és a gyermekek ellátásában egyaránt. Jelenleg a Központi Orvosi Ügyelet Békés, Murony, Tarhos és Bélmegyer településeken látja el feladatait.

Kovács Ferenc ügyvezető tájékoztatta Békés Város Képviselő-testületét az ügyeletet ellátó kft. működéséről. Beszámolójából kiderült, hogy az ügyelet forgalma növekvő tendenciát mutat. Míg 2020-ban 7546 fő beteget láttak el, addig 2021-re ez a szám 9001 főre emelkedett, amelyből 7580 fő békési lakos volt. A kft. a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök tekintetében a minimálisan előírtnál jóval nagyobb mennyiséget biztosít az ügyeleti munkához, melyet csak indokolt esetben használ fel.

Az ügyeletet ellátó orvosok a békési önkormányzat tulajdonában lévő gépjárművel jutnak el a bejelentések helyszínére. Az ügyvezető beszámolójában nagy hangsúlyt kapott az a tény, hogy a kft. kiváló együttműködést ápol az Országos Mentőszolgálattal. Az ellátási területen élő lakosság biztonságát erősíti, hogy előfordult súlyos vagy kritikus állapotú beteghez párhuzamosan indította egységeit a két szolgáltató.

Az indokolatlan riasztások tendenciája még mindig nagyon magasnak mondható. A lakosok több esetben inkább az ügyeletet riasztják, minthogy felkeressék az adott település szakrendelőjét. Ezzel hatványozódik az indokolt, gyors ellátását igénylő eseteknél a késedelmes ellátás veszélye.

Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadta az Alföld Ambulance Kft. éves beszámolóját, és további egy évre ismét szerződést kötött a kft.-vel a feladat-ellátás biztosítására. Békés Város Önkormányzata a lakosok részéről fokozottabb mérlegelést kér annak érdekében, hogy tényleg csak indokolt esetben hívják az ügyeletet. Egyéb esetekben a szakrendelők ellátásait vegyék igénybe – olvasható az önkormányzat közleményében.