A Csabensis újabb kiadásával készül az ünnepekre a Munkácsy Mihály Múzeum

Munkácsy Dr. Bácsmegi Gábor / Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

Időszaki kiállítással már nem, több kiadvánnyal viszont még készül az év végére a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A részletekről dr. Bácsmegi Gábort, az intézmény igazgatóhelyettesét kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Izgalmas, bár fájdalmas évet zár hamarosan a Munkácsy Mihály Múzeum. Új állandó és több időszaki kiállítás megnyitása, illetve Ando György korábbi igazgató elvesztése fémjelzi a 2021-es esztendőt. Mint azt az igazgatóhelyettes megosztotta, a legutóbb megnyílt Áchim L. András életével foglalkozó, idei utolsó időszaki tárlat nagy sikernek örvend, már egy városi emléktúrát is szerveztek ehhez kapcsolódóan. De több izgalommal is készülnek még decemberben.

A Csabensis a múzeum talán egyik legkeresettebb kiadványa volt az elmúlt években, melyet 2017-ben, az akkori évkönyvként, az Ami csabai… sorozat részeként mutattak be. Az már hagyománynak számít, hogy karácsony előtt egy nívós, a megyeszékhelyhez köthető kiadványt jelentet meg a múzeum. Négy éve ez a város újratelepítésének 300. évfordulójára, a régi Tranosciusok mintájára megálmodott, összesen 300 rövid történetet tartalmazó, vaskos könyv volt. A kötetet a nagy érdeklődés hatására másodszor is ki kellett adni. Ezúttal pedig dr. Bácsmegi Gábor lelkesen elárulta, idén karácsonyra egy harmadik kiadás is megjelenik majd. Ennek a különlegessége lesz még, hogy ezt a kötetet Ando György emlékének ajánlják majd, és hamarosan elérhető lesz a múzeumban.

Viszont december közepére is terveznek egy kötetbemutatót, az a kiadvány az új állandó kiállításhoz kapcsolódó vezető, katalógus lesz. Egy színes, sokféle rejtett tartalommal, érdekességgel bíró kötetre készüljenek az érdeklődők.

Viszont nem csak a kiállítások és a könyvek tartják izgalomban a múzeum dolgozóit. Ásatásokon is folyamatosan részt vesznek, jelenleg például Mezőhegyes határában egy középkori falu feltárásában segédkeznek. Emellett a múzeumpedagógia területén érdemes megemlíteni a Lázár Ervin Programot, melynek keretében már számos fiatal járt az intézményben, hogy foglalkozásokon, tárlatvezetéseken vegyen részt – tette hozzá az igazgatóhelyettes. Viszont tervezik a jövőt is, a békéscsabai kastély kutatására adtak be éppen pályázatot. Emellett már összeállt a 2022-es időszaki kiállítások terve is.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés