Figyeljünk az online biztonságra!

pótfelvételi, érettségi, felvételi, ponthatárok Fotó: Pixabay

A rohamosan szaporodó számú weboldalak és az online vásárlás növekvő népszerűsége következtében egyre nagyobb jelentősége van az online biztonság témakörének. Erre egyéni szinten is érdemes odafigyelnünk adataink védelme érdekében.

Weboldalak terjedése

hirdetés

Az internet térnyerését mi sem bizonyítja jobban, minthogy közel kétmilliárd weboldal létezik világszinten. Sajnos pontos magyar statisztikák nincsenek, de a .hu domain regisztrációk számából is következtethetünk a növekedésre. 2021-ben átlagosan havi több mint 9 500 db új .hu domain regisztráció ment végbe, összesen már több mint 100 000 .hu domaint regisztráltak és még nincs is vége az évnek. Természetesen nem mindegyik jelenti egy új honlap létrejöttét, de a növekedést mindenképp jól szemlélteti.

Online vásárlás veszélyei

Átlagos böngészés esetén is érdemes figyelnünk az online biztonságra, de még inkább legyünk körültekintőek, ha személyes adatokat adunk meg, legyen ez csak a nevünk és email címünk egy hírlevél feliratkozás vagy regisztráció során. A legnagyobb kockázati tényező viszont az internetes vásárlás online fizetéssel, amely során a bankkártya adataink is megadásra kerülnek. Az NRC kutatásai szerint hazánkban több mint 5 millió ember, azaz a magyar internetezők 85%-a szokott online vásárolni, még ha csak évente pár alkalommal is.

A karácsony nagy eséllyel ezen alkalmak egyike, tehát most különösen fontos beszélnünk arról, hogy bizony online vásárlás során előfordulhat a személyes adatok illetéktelen eltulajdonítása és ezzel kapcsolatos visszaélés egyaránt. Hogy a karácsonyi ajándék időben való érkezése mellett emiatt már ne kelljen aggódnunk, tartsunk be pár szabályt.

Biztonságos kapcsolat fontossága

A SSL tanúsítvány használata titkosítja a weboldal és a szerver közötti kommunikációt, ezáltal megakadályozza, hogy a honlapon megadott személyes információk harmadik fél kezébe kerüljenek, valamint természetesen csökkenti a jelszavak kiszivárgásának veszélyét is.

Amennyiben tehát olyan weboldalon járunk, ahol szükség van személyes adataink megadására – különösképpen, ha online szeretnénk vásárolni –, akkor figyeljük az SSL tanúsítvány jelenlétét. Szerencsére a böngészők többsége jelzi számunkra egy lakat ikonnal a címsorban, ha a meglátogatott honlap biztonságos, ellenkező esetben pedig figyelmeztetéssel is találkozhatunk. Ezenkívül viszont a címsorban található https:// protokollt látva – a korábbi http:// helyett – lehetünk biztosak abban, hogy SSL tanúsítvánnyal rendelkező weboldalon járunk, ahol biztonságos az online vásárlás.

Ha mégis valami gyanúsat észlelünk, vagy nem a jól ismert fizetési szolgáltatókkal – PayPal, SimplePay stb. – találkozunk, akkor inkább válasszuk az utánvétes fizetés lehetőségét, és biztosan nem ér minket baj.

Egyéb tanácsok

Természetesen az is fontos, hogy megfelelően erős jelszavakat válasszunk, bármilyen felületre is regisztrálunk online. Továbbá nem árt, ha van vírusirtó program okoseszközeinkre telepítve, melyeket naprakészen is tartunk. Ezenkívül pedig legyünk elővigyázatosak, és próbáljuk meg felismerni a csaló weboldalakat! Bármilyen gyanús dolgot észlelünk – nem teljesen egyezik a weboldal neve, domain címe azzal, amire korábbról emlékszünk; helyesírási hibákkal van tele a honlap; sok a negatív vélemény; vagy sehol sem találunk kapcsolati adatokat –, inkább álljunk tovább és ne regisztráljunk, végképp ne vásároljunk ilyen webshopon!

Természetesen az internetnek és az online vásárlásnak számos előnye van, ha kellően körültekintőek vagyunk, nem kell aggódnunk az online biztonságunk miatt.

via Rackhost.hu