A februári adóvisszatérítéshez most 180 ezer szülőtől vár adatokat a NAV

egy százalékos, 180 ezer, családi, anya, május 20, 1+1, szja, február, NAV, kata, költségvetés, számlagyár, bevallási, adómentesség Illusztráció: Pixabay

Az adóhivatal segít abban, hogy minden érintett február 15-ig visszakapja az idén befizetett adóját. Ezért a napokban mintegy 180 ezer szülőnek küld tájékoztatást. Az érintetteknek csak annyi a teendőjük, hogy 2021. december 31-ig kitöltik a VISSZADO-nyilatkozatot – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Izer Norbert felidézte, hogy akinek a családipótlék-folyósítási adatokból az adóhivatal ismeri a belföldi bankszámlaszámát, a postai címét, semmi teendője nincs. Az adatok helyességét az úgynevezett VISSZADO nyilatkozat megtekintésével ők is ellenőrizhetik – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a többi szülő is nagyon egyszerűen a pénzéhez juthat. Csak ki kell tölteniük a VISSZADO-t, amelyen az adó-visszatérítés 2022. február 15-i kiutalásához szükséges adatokat kell feltüntetni.

hirdetés

December 7-ig több mint 380 ezer nyilatkozat érkezett. De még vannak, akiktől a családi adóvisszatérítéshez adatokat vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – ismertette Izer Norbert. Mint mondta, a napokban azoknak a szülőknek küld tájékoztatást az adóhivatal, akik a családi adókedvezményt év közben érvényesítik, így az adóvisszatérítésre is jogosultak, de a kiutaláshoz szükséges legfontosabb információ (jellemzően a bankszámlaszám vagy a pénz postai kézbesítéshez szükséges cím) nem áll rendelkezésre.

2022. február 15-ig minden dolgozó gyermekes szülő visszakapja az idén levont személyi jövedelemadót, a levont ekho kétharmadát, valamint a kata negyedét. Ám ehhez a kiutalást teljesítő adóhivatalnak tudnia kell arról, hogy ki jogosult adóvisszatérítésre, és ennek összegét milyen belföldi bankszámlaszámra vagy postai címre kéri kiutalni – nyomatékosította az államtitkár.

A VISSZADO-nyilatkozat kitöltése csak néhány perc. De aki ezt idén elmulasztja, az csak jövőre, az szja bevallásában kérheti a családi adóvisszatérítést. Vagyis nem 2022. február 15-ig kapja vissza az idei adóját, hanem a 2021-ről szóló szja-bevallás benyújtásától számított harminc napon belül. De legkorábban március 1-től. Ráadásul azok, akik az idén megspórolják a nyilatkozat kitöltésére fordított néhány percet, jövőre némi többletfeladattal fognak szembesülni. Hiszen az adóhivatal által elkészített bevallási-tervezetet ki kell egészíteniük a kiutalási adatokkal – húzta alá Izer Norbert.

Forrás: MTI