Honvédelmi alapismereteket tanulhatnak a diákok a Kemény Gábor Technikumban

A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédséggel az iskolában bevezetni kívánt honvéd kadét programról. A megállapodás részleteiről sajtótájékoztató keretein belül adtak tájékoztatást a résztvevő felek.

hirdetés

Malatyinszki Péter az iskola igazgatója elmondta, a 2022/23-as tanévben az intézménybe 9. osztályosként érkező diákok önkéntes alapon választhatják majd a honvédelmi alapismeretek tantárgyat. A honvédelmi alapismeret alatt egy komplex tantárgyat kell érteni. Nagy részben történelem és adott esetben segíthet a tanulóknak a sikeres érettségi vizsgát elérni. Az oktatás mellett a diákok jogosultságot kapnak különböző honvédelmi versenyeken való részvételre, amelynek teljes költségét a honvédelem állja.

hirdetés

Az iskolának korábban volt belügyi rendészeti képzése és az együttműködés megkötése előtt felmérték a diákok igényeit. A jelenlegi tanulók között és a nyílt napokon is nagyszámú érdeklődés mutatkozott.

Mucsi Balázs Sándor főigazgató ismertette, a diákok hazafias, a magyar hazához kapcsolódó plusz tudást és többlet ismeretet tudnak elsajátítani a képzés során. Bíznak abban, hogy a jövőben, ezt az együttműködést tovább tudják szilárdítani. Elmondta azt is, hogy a BSZC megalakítása óta kitűnő a kapcsolatuk a honvédséggel és azon belül is a helyi zászlóaljjal. A diákoknak különböző programokat szerveztek már, így például laktanya látogatásokat, valamint doni hősök emléktúrán vehettek részt.

Lipták József alezredes elmondta, a Magyar Honvédség szeretné, hogy az ország minden megyéjében, minden járásban, legalább egy olyan középiskolával szerződjenek, amely beindítja a honvéd kadét programot. A Békéscsabai SZC Kemény Gábor Technikum a harmadik ilyen iskola, a megyéből pedig további iskolákkal tárgyalnak.

A program célja a hazafias nevelés. Olyan érzelmi kötődést próbálnak kialakítani, amely a későbbiekben a magyar értékekhez való ragaszkodást erősítheti. A diákok olyan ismereteket szerezhetnek, amelyek alapalján tágabb értelemben is megismerhetik a honvédség munkáját. A későbbiekben, ha a diák úgy dönt, a Magyar Honvédségnél folytatja tevékenységét, számos lehetőség áll rendelkezésre: altiszt képzésben, tiszt képzésben vehet részt és fölépítheti karrierjét.

hirdetés