A kormány a járványügyi készültséget is meghosszabbította

Magyarország, óvodai, járványügyi Fotó: MTI/Máthé Zoltán (archív felvétel)

A kormány a járvány elleni sikeres védekezés érdekében újabb fél évre, 2022. június 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az intézkedés különösen az egészségügyi intézmények, kórházak összehangolt védekezésnek irányítását segíti. “A járványügyi készültség meghosszabbítására szükség van, hiszen a koronavírus-járvány továbbra is világszerte, Európában és Magyarországon is zajlik, a fertőzöttek száma jelenleg is magas és hazánkban is megjelent az omikron vírusvariáns” – hangsúlyozták.

A kormány és az Operatív Törzs figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, és amennyiben szükséges, a járványügyi készültség alatt a védekezés érdekében újabb intézkedéseket hoz. A veszélyhelyzet alatt a kormány gyorsabban tud dönteni, és gyorsan tud hozni lakosságot védő intézkedéseket – húzták alá.

Az egészségügyi védekezés legfontosabb eszköze immár az oltás. Az oltás életet ment, segíti a járvány terjedésének megfékezését, valamint az egészségügy tehermentesítését – olvasható a közleményben. Kiemelték, továbbra is fontos, hogy az oltatlanok mielőbb vegyék fel az oltást. Hiszen a legerősebb védelem a betegség súlyos lefolyása ellen. Emellett a korábban oltottakat is kérik a megerősítő harmadik oltás felvételére. December 15-én megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása is. A szülők számára folyamatosan rendelkezésre áll a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap – írták.

Forrás: MTI