Egyenletesen emelkedik a lakossági távhőfelhasználók száma

fűtési, szén Fotó: Pixabay

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) közös kiadványa, amely a magyar távhőszektor 2020. évi működési adatait összegzi. Az idén hetedik alkalommal összeállított kiadvány többek között bemutatja a hazai távhő működési modelljét és a legfontosabb országos távhőadatokat.

Magyarországon több mint másfél millió ember él a mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma megközelíti a százat. A távhő napjaink meghatározó energiaforrása, nemcsak azért, mert kényelmes, biztonságos és versenyképes árú energiahordozó, de a fenntartható környezet egyik kulcstényezője is. A távhőnek azért is kiemelt szerepe van a megújuló energiák térnyerésében, és a levegőtisztaság-védelemben, mert a távhőrendszerek szinte bármilyen energiahordozót be tudnak fogadni.

hirdetés

A kiadvány adataiból kiderül, hogy a lakossági díjfizetők száma továbbra is egyenletesen, folyamatosan emelkedik, és 2020-ban az értékesített hő mennyisége is nőtt, – ami főként a fűtési szezon alacsonyabb átlaghőmérsékletére vezethető vissza. A felhasznált energiahordozók összevetéséből látszik, hogy a megtermelt távhő közel 70 százalékát földgázból állítják elő, de jelentős még a biomassza, a geotermikus energia és a hulladék termikus hasznosítása is.

A távhőszolgáltatással ellátott települések, a távhőtermelő létesítmények műszaki adatai, a felhasználók és az iparágban foglalkoztatottak száma mellett a kiadvány a fontosabb infrastrukturális adatokat, valamint a szolgáltatók által vásárolt hő mennyiségét, illetve költségét is ismerteti. A kiadvány itt olvasható.