Szerdától hosszabbodnak a nappalok

időjárás, csillagászati, szél Fotó: Pixabay

Kedden veszi kezdetét a csillagászati tél, szerdán már hosszabb lesz a nappal.

Idén december 21-ére, keddre esik a téli napforduló. Ezen a napon jön el az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb mértékben hajlik el a Nap sugaraitól. A Nap a látszólagos évi járása során a téli napfordulóig az északi féltekén északról délre, majd ezt követően délről észak felé halad az égbolton.

hirdetés

Így ez a dátum az év leghosszabb éjszakáját adja. Kezdetét veszi a csillagászati tél, szerdán már pár másodperccel hosszabb lesz a nappal. A friss előrejelzések szerint a hőmérsékleti értékek is igazodnak az évszakhoz, kemény fagyokkal telhetnek a következő reggelek.

Helyi idő szerint a fővárosban 7:28-kor kel és 15:55-kor nyugszik a Nap, ennél azonban reggel sokkal korábban, este pedig tovább van világos. (Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak.) Érdekesség, hogy a legrövidebb éjszaka dátuma nem esik egybe a legkésőbbi napkelte és a legkorábbi napnyugta dátumaival, az év legkésőbbi napkeltéje december 31-én esedékes – írja az Időkép.