Madárinfluenza: Békés megyében is enyhítettek a szakemberek

Békés, kacsa, madárinfluenza, baromfik Illusztráció: Pixabay

Az állattartók együttműködése és a gyors hatósági intézkedéseknek köszönhetően többek között Békés megyében is lehetőség nyílt a madárinfluenza járvány miatti korlátozások enyhítésére, feloldására.

hirdetés

A hatékony járványkezelés- és védelem érdekében a hatóság tematikus oldalain az érintettek és az érdeklődők folyamatosan nyomon követhetik a járványhelyzet alakulását. Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy-egy térségében is lehetőség nyílt a madárinfluenza miatt elrendelt intézkedések enyhítésére.

hirdetés

A szakemberek ugyanis nem regisztráltak újabb megbetegedést a területeken. És letelt az érintett telepek előzetes fertőtlenítést követő minimális várakozási idő is. Ezek alapján az illetékes kormányhivatalok december 28-án elrendelték Kondorosnál a védőkörzet, míg Pátrohánál a megfigyelési körzet feloldását.

Az állategészségügyi hatóság a járvány jelentette gazdasági kár mérséklése érdekében – a szakmai szempontok betartásával és a maximális biztonságra való törekvés mellett – minden enyhítő intézkedést haladéktalanul meghoz. A járványhelyzet alakulásáról az érintettek és érdeklődők leggyorsabban és legkönnyebben a Nébih tematikus aloldalának kereshető adatbázisaiból tájékozódhatnak – tájékoztatott a hivatal.

hirdetés