Másfél milliárd forint forrást kap az állatvédelem

állatokra, állatvédelem Illusztráció: Pixabay

1,5 milliárd forintos pénzügyi forrást kap az állatvédelem az állami fellépés hatékonyságának fokozása, a kóbor állatok magas számának csökkentése, valamint a fennálló állatvédelmi-, állat- és közegészségügyi problémák megoldása érdekében.

A határozat alapján anyagi segítséget kapnak a civil állatvédő szervezetek, az ebrendészeti telepek és az 5000 fő és az alatti kistelepülések önkormányzatai. Továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az állatvédelmi szemléletformálásra és oktatásra. A civil állatvédő szervezetek objektív pályázati rendszerű támogatására 500 millió forintos keretösszeg került kiírásra, melyért az Agrárminisztérium felel. A szervezetek ivartalanításra, férőhelybővítésre és működési költségre használhatnak majd fel.

A határozat értelmében újra kiírásra kerül a nagy sikert arató Magyar Falu Program felelős állattartást elősegítő pályázata 250 millió forintos keretösszeggel. Erre ismét 5000 fő és az alatti lakosságszámú települések önkormányzatai pályázhatnak a lakosság állatainak ivartalanítására. Továbbá veszettség elleni védőoltására és mikrochippel történő megjelölésére. A Magyar Falu Program pályázat megvalósításáért a Miniszterelnökséget vezető miniszter felel.

Szintén pályázati rendszeren keresztül lehet majd támogatást igényelni az ebrendészeti telepek korszerűsítésére az Agrárminisztérium közreműködésével, férőhelyeinek bővítésére. Erre 450 millió forintos keretösszeget szántak. Az objektív pályáztatási rendszernek köszönhetően a támogatási összegek felhasználása számonkérhető.

Az Állatorvostudományi Egyetem közreműködésével 250 millió forintos keretösszegű támogatást szán a kormány állatvédelmi szemléletformálásra és oktatásra, illetve a lakosság tájékoztatására. Ennek megvalósításáért szintén az Agrárminisztérium felel. A Kormány a civil állatvédő szervezetek munkáját 2022-ben is támogatja tápadománnyal, 50 millió forint értékben.

A cselekvési tervet 2022. január 31-ig készíti el Ovádi Péter Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos közreműködésével Nagy István agrárminiszter a kormány számára – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.