Gulyás: lerövidül a karantén ideje, oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét, február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor “lehet szabadulni”. Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Kifejtette: ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok.

Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás – ismertette a miniszter, aki azt is elmondta: oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány.

Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá. A koronavíruson “átesettség fogalma” az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

MTI


Kövessen minket Facebookon!