Hazugságokkal pénzt csalt ki egy férfi egy idős békéscsabai nőtől

nyugdíjas, 13. havi, adó-visszatérítés, minimálbérrel, hitelmoratórium, 13. havi, munka, fizetés, forint, pénz Fotó: Pixabay

A bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 34 éves büntetlen előéletű mályi illetőségű, de budapesti tartózkodási helyű férfival szemben, aki konvektorcsere és szén-monoxid érzékelő beszerelése ürügyével csapott be egy 89 éves békéscsabai nőt.

A férfi 2019. február 05-én egyéni vállalkozói tevékenységbe kezdett mályi szélhellyel, főtevékenységeként a nyílászáró beszerelés lett bejelentve. A vádbeli időben és a bűncselekmény elkövetését követően a férfi gáz- és fűtésszereléssel, konvektorok cseréjével vagy szén-monoxid érzékelők beszerelésével nem foglalkozott, és a szükséges képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező munkavállalót sem alkalmazott.

hirdetés

Ennek ellenére egy ismerősével együtt 2019. február 25-én megjelent egy Békéscsaba, Bánszky utcai tömbháznál, és becsengetett egy földszinti lakásba. Az ingatlanban lakó, akkor 89 éves, idős kora miatt látási és mozgási nehézséggel, demenciával küzdő és emiatt rendszeres segítségre szoruló idős nőnek a terhelt jogtalan haszonszerzés végett valótlanul azt állította, hogy konvektorok cseréjével, valamint szén-monoxid érzékelők beszerelésével foglalkozik, aki emiatt őt és társát a sértett a lakásba beengedte. A férfi egy valótlan tartalmú vállalkozási szerződést adott a sértettnek, amelyen egy konvektor cseréjét, szállítását, valamint egy CO detektor felszerelését vállalta 2019. május 15-30-a közötti időszakban. Az idős sértett a szerződés teljesítése érdekében 162.000.-Ft-ot adott át előlegként a terheltnek.

Utóbb a terhelt az elvállalt munkát nem végezte el, amikor pedig a sértett és a gondozója több alkalommal keresték telefonon, valótlan kifogásokat hozott fel. Valójában a férfinak a szerződés megkötésekor és a pénz átvételekor a konvektor cseréje, valamint az érzékelő leszállítása nem állt szándékában, de utóbb, a nyomozás során az okozott kárt megtérítette a sértett részére – tájékoztatta hírportálunkat dr. Havrán Ákos mb. főügyészhelyettes.