Újabb Békés megyei oktatási intézmény csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Honvéd Kadét Fotó: Békés Megyei Kormányhivatal

A megyéből harmadikként, országosan a századik intézményként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz a Gál Ferenc Egyetem békési középfokú oktatási intézménye. Az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között az egyetem békéscsabai campusán írták alá pénteken. A csatlakozást igazoló dísztanúsítványt és emléktáblát Szabó István honvédelmi államtitkár adta át Moldován-Garas Helga igazgatónak.

hirdetés

Kadétnak lenni büszkeség, remény és hit. A formaruha az összetartozást, a bajtársiasságot szimbolizálja. Az egyenruhát nem hordjuk, hanem viseljük és viselete biztonságot ad. Megszemélyesíti a tenni akaró, cselekvő embert. Jó érzés volt belépni a terembe és a formaruhás fiatalurakat látni. Hiszen jómagam is 36 esztendővel ezelőtt léptem át a szegedi Damjanich János Honvéd Gimnázium és Katonai Kollégium küszöbét – indította köszöntőjét egy személyes emlék felvillantásával dr. Takács Árpád.

hirdetés

Örömünnep a mai, hiszen Békés megyéből immáron a harmadik középfokú oktatási intézmény csatlakozik a tárca emelt szintű honvédelmi nevelési programjához, a Honvéd Kadét Programhoz. Azért is örömteli ez, mert értékválságban szenvedő, mi több, értékvesztett világunkban különösen igazak a nagy székely mesemondó, Benedek Elek szavai: „Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát. Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj a divatnak. Inkább légy vad magyar, mint szelíd hazafi. Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább szükség lesz a vad magyarokra.” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Mérföldkő a mai nap a Honvéd Kadét Program, illetve a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium életében is. A program életében azért, mert a századik intézmény csatlakozik. Az intézménynek pedig a most aláírt megállapodás keretet biztosít a további együttműködéshez – hangsúlyozta Szabó István.

A Honvéd Kadét Program 2017-es elindításakor országosan 55 intézmény csatlakozott a szaktárca által életre hívott emelt szintű honvédelmi nevelési programhoz. Az elmúlt öt esztendőben majdnem megduplázódott a programban résztvevő oktatási intézmények száma. Az öt évvel ezelőtti 1800 diák helyett ma már több mint 4600 tanuló vesz részt a programban. Tehát több mint két és félszeresére emelkedett a létszám. Beérett az elvégzett munka gyümölcse, a Honvéd Kadét Program sikeres és továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy szakmailag is tovább fejlődjön – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye számára megtiszteltetés, hogy részt vehetünk a honvédelmi tárca által alapított Honvéd Kadét Programban. A keresztény egyház számára ugyanis mindig fontos érték a hazaszeretet, a nemzet, a család és a szabadság – tudatta dr. Kiss-Rigó László, aki beszédében Szent László lovagkirályra és Balassi Bálint költészetére is utalt. A fegyelem, az önfegyelem és az állóképesség szempontjából is elengedhetetlen a fiatalok képzése. A honvédség a társadalmat szolgálja – tette hozzá a megyéspüspök.

Az együttműködési megállapodást a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium képviseletében Moldován-Garas Helga igazgató és a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, Polyák András ezredes látta el kézjegyével. Békés megyéből a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium mellett a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda, illetve a mezőkovácsházai Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium vesz részt a Honvéd Kadét Programban.

Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal

hirdetés