Többeket átvert egy gyulai nő, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték

bíró, ítélet, tárgyalás Illusztráció: Pixabay

A Békéscsabai Járási Ügyészség vádirata alapján 4 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt 1 év 6 hónap időtartamú 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt jogerősen egy 58 éves büntetlen előéletű gyulai nőt a Békéscsabai Járásbíróság előkészítő ülésén. A bíróság elrendelte a nő pártfogó felügyeletét, illetőleg kötelezte őt két sértett kárának megtérítésére, két sértett polgári jogi igényét pedig egyéb törvényes útra utasította. Az eljárás során felmerült közel 150.000.-Ft-os bűnügyi költséget is neki kell majd megfizetnie.

A terhelt 2017 nyarától kezdődően 2019 júliusáig megkeresett olyan Békéscsabán élő személyeket, akik régóta baráti kapcsolatban álltak vele, illetve korábbi munkahelyéről ismerték őt, és így bizalmi viszony volt közöttük. A terhelt jogtalan haszonszerzés végett nevezett személyeket tévedésbe ejtette, és készpénzt kért tőlük kölcsön.

hirdetés

Túlnyomórészt arra hivatkozott valótlanul, miszerint leukémia betegségben szenved, és felvételt nyert az egyik egyetem onkológiai klinikáján egy kísérleti programba, amely segítségével meg tudják menteni az életét, azonban a gyógykezelés költségeit és a kísérleti gyógyszereket neki kell fizetnie. A nő a sértetteknek azt állította, egy békéscsabai ingatlan eladásából származó bevételből vissza fogja fizetni a tartozását.

A terheltnek a kölcsönök visszafizetése nem állt szándékában, de arra reális lehetősége sem volt, mivel a hivatkozott ingatlant időközben – a korábbról fennálló számos tartozása miatt – 2018 májusában elárverezték, és más vagyonnal, illetve állandó, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett. A terhelt a négy sértettnek 150.000.-Ft, 880.000.-Ft, 365.000.-Ft és 600.000.-Ft kárt okozott, amely nem térült meg – tájékoztatta portálunkat dr. Berg Márta főügyész.