Az Alföldvíz átadásáról is döntöttek a csabai képviselők

Alföldvíz Fotó: Körös Hírcentrum

Január végén rendkívüli közgyűlést tartott Békéscsaba képviselőtestülete. A legfontosabb témákról pedig Hanó Miklós alpolgármester és Szente Béla önkormányzati képviselő adtak tájékoztatást.

Szente Béla a sajtótájékoztatót a 2021-es év értékelésével kezdte. Mint elhangzott, a tavalyi esztendőt nagyrészt a járványhelyzet határozta meg. Nem is tartottak közgyűlést egészen júniusig, és fél év alatt összesen közel 170 döntést hozott a testület. Az adóbevételek jól alakultak, így a város a stabilitását meg tudta őrizni, jó és progresszív évet zárt Békéscsaba.

hirdetés

A rendkívüli ülésen többek között telekeladásokról, a tisztségviselői illetményekről, továbbá egy energetikai felújítást támogató pályázat beadásáról döntöttek a képviselők. De a fő témát a zárt ülés keretében tárgyalt víziközmű-szolgáltató helyzete adta.

Az Alföldvíz Zrt. regionális vállalat, tehát nem csak Békéscsaba van benne – kezdte Hanó Miklós. Viszont a megyeszékhely a cég részvényeinek közel harmadával, több mint 89.000 részvénnyel rendelkezett. Ebből közel 75.500 részvényt ingyenesen átad a Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. Ezt a lépést követően a városnál marad a tulajdoni hányadból 5,15 százalék. Így a további működésbe is beleláthat és egy felügyelőbizottsági tagot is delegálhat Békéscsaba. Ezáltal a megyeszékhelynek marad beleszólása a várost érintő vízműfejlesztések alakulásába. Ez a lépés lehetővé teszi majd a dolgozók béremelését és a cég további zavartalan működését.