Tóth Zita kiesett az óriás-műlesiklás első futama után

tóth zita Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A szakági világkupában éllovas Sara Hector áll az élen a női alpesi síelők óriás-műlesiklásának első futama után a pekingi téli olimpián. Tóth Zita nem tudott lejönni a pályán, így kiesett.

hirdetés

A svéd 6-os rajtszámmal nagyon stabilan, hiba nélkül, jó tempóban síelt a napsütéses időben, mínusz 11 fokos hidegben a jencsingi zónában, a Hsziaohajte-hegységben kialakított pályán. Rögtön utána következett a címvédő Mikaela Shiffrin, de az amerikai nem sok időt töltött a pályán, a kemény felületen az egyik kapuvétel nem sikerült neki, kicsúszott. Hector mögött az osztrák Katharina Truppe a második három tized hátránnyal, míg a harmadik helyről az olasz Federica Brignone várja – 42 százados lemaradással – a közép-európai idő szerint 7.30-kor kezdődő második futamot.

Tóth Zita, aki a megnyitón Kékesi Mártonnal együtt vitte a magyar zászlót, 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben. De nem tudott lejönni a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán. Már a pálya első részén, a 10. kapunál rontott. Tóth az MTI-nek elmondta, hogy hibázott, és ebből tanulnia kell. “Nagyon nehéz volt a pálya. A felső rész nagyon jeges és meredek volt, amikor váltottam volna lábat, a belső lécem megcsúszott a jégen, és kicsúsztam. Vasárnap, amikor kétszer lejöhettünk, teljesen más hóviszonyok voltak. A szél mostanra lehordta a havat az alsóbb szakaszokra, így a felső részen maradt a jég. Ráadásul a reggeli bemelegítésnél is estem, és ez nem tett jót mentálisan” – mondta a 19 éves magyar versenyző. Tóth Zita szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Szepesi Bertold, az alpesisí csapat vezetője az MTI-vel közölte: a nemzetközi szövetség engedélyezte, hogy most a női pálya meredekebb legyen, mint a megszokott. Mert elvileg nem lehetne a szintkülönbség 400 méternél több, most viszont 424 méter volt. “Az első részen alig volt tapadás a jég miatt, és még az átlagnál is meredekebb volt ez a szakasz. A legnagyobbak, például Shiffrin is, hibáztak, amikor a belső lécre került a testsúlyuk, és kicsúsztak. Zita az első időmérőpontnál a 40. hely környékén állt, majd utána esett ki” – jegyezte meg. Tizenkilencen nem tudtak lejönni a pályán, ketten el sem indultak, egy versenyzőt pedig kizártak – írja az MTI.

hirdetés