Liu Shaoang aranyérmes 500 méteren – Frissítve!

Liu Shaoang Fotó: MTI/Kovács Tamás (archív felvétel)

Liu Shaoang megnyerte vasárnap a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel ő lett Magyarország első egyéni aranyérmese a téli játékokon.

A szám világbajnoka – aki a vegyesváltóval és 1000 méteren is már pekingi bronzérmes, 1500 méteren pedig negyedik volt – a legelőnyösebb, egyes pályáról rajtolhatott az elődöntőben elért idejének köszönhetően. Innen minden futamát megnyerte ebben a szezonban a sprinttávon. Vele futott a kazah Abzal Azsgalijev, az Európa-bajnok orosz Konsztantyin Ivlijev. Illetve az olimpiai ezüstérmes kanadai Steven Dubois és a szám vb-bronzérmese, az olasz Pietro Sighel.

hirdetés

Az FTC 23 éves gyorskorcsolyázója remekül kapta el a megismételt rajtot. Parádés tempóban rótta a köröket, és minden előzési szándékot gond nélkül visszavert – főleg Ivlijev támadta. Így végül történelmi sikert ért el. Ivlijev lett a második, Dubois pedig a harmadik.

A szám világkupagyőztese, a vegyesváltóval pekingi bronzérmes, 1500 méteren hatodik, 1000 méteren pedig két szabálytalanság miatt a mezőny végére sorolt Liu Shaolin Sándor és a vegyes stafétával szintén harmadik helyezett, 1000 méteren még amerikai színekben négy éve olimpiai második Krueger John-Henry egyaránt a negyeddöntőben búcsúzott.

A magyar küldöttség már a harmadik érmét nyerte a kínai fővárosban. Ugyanis a vegyesváltó és Liu Shaoang 1000 méteren egyaránt harmadik helyen zárt. – írja az MTI.