Downing Street: a jövő héten minden korlátozás megszűnhet Angliában

Kínában, korlátozás, angliában, franciaországban, PCR, beutazás, angliai, fertőzöttek, Víruskutató, Angliába, negatív, óvodai, covid teszt, koronavírus, szlovénia Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor

A jövő héten megszűnhet a koronavírus-járvány megfékezésére korábban hozott összes korlátozás Angliában – közölte a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnap.

A Downing Street tájékoztatása szerint Boris Johnson miniszterelnök várhatóan hivatalosan is bejelenti, hogy a jövő hét folyamán hatályukat vesztik a lakossági szabadságjogokat korlátozó, még érvényben lévő utolsó járványügyi intézkedések. Johnson erre már a hétfőig tartó parlamenti szünet kezdete előtti utolsó alsóházi ülésnapon, február 9-én egyenes utalást tett. Akkori rövid tájékoztatójában közölte: február 21-én, a parlamenti szünet utáni első napon ismerteti részletesen, hogy a kormány új stratégiája szerint az ország hogyan tud a továbbiakban együtt élni a koronavírussal.

hirdetés

Azt azonban már akkor bejelentette, hogy ha a biztató járványügyi folyamatok tartósnak bizonyulnak, várakozása szerint a kormány a még érvényben lévő utolsó hazai korlátozásokat is feloldhatja. Beleértve azt a jogi kötelezettséget, amelynek alapján elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akiknek koronavírustesztje pozitív lett.

Johnson szerint a karanténkötelezettség eltörlésére a március 24-re kitűzött határidőnél egy teljes hónappal korábban lehetőség nyílhat. A Downing Street vasárnapi tájékoztatása szerint az ország a kormányzati beavatkozások gyakorlatáról áttérhet a személyi felelősség elvének alkalmazására. Ezt a sikeres oltási kampány, valamint a koronavírusról rendelkezésre álló tudásanyag bővülése tette lehetővé.

A lezárások és egyéb nem gyógyszertudományi jellegű beavatkozások életmentő fontosságúak voltak abban az időszakban, amikor a tudósok és az orvosok világszerte az új variánsok észlelésén és az e vírusváltozatokra adandó válaszintézkedéseken dolgoztak. Ám e zárlatok is jelentősen megterhelték az emberek életét és megélhetését – áll a londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleményében. A Downing Street kiemeli, hogy a jelenléti oktatás korlátozása hátrányos hatást gyakorolt a gyerekek tanulmányi előmenetelére, mentális egészségi állapotára, fejlődésére, sőt jövőbeni kereseti lehetőségeire is.

Boris Johnson hivatala hangsúlyozza azt is, hogy az oltási kampány mellett folyamatosan jelennek meg olyan vírusellenes szerek. Ezek jelentősen csökkentik a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedés és halálozás kockázatát. A legutóbbi adatok egyértelműen a nagy-britanniai koronavírus-járvány visszavonulását mutatják.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint a szombat este zárult 24 órában 34 377, az utóbbi egy hétben 317 283 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak az Egyesült Királyság egészében. Az elmúlt egy hétben kimutatott új koronavírus-fertőződések száma 24,6 százalékkal csökkent az előző heti adathoz képest. Csökkenésnek indult a koronavírus-fertőződésből eredő, kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma is. Az utóbbi egy hétben 8766 pácienst vettek fel a brit kórházak Covid-19 miatt, 13,4 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A szombat este zárult hétnapi időszakban 989 páciens halt meg Covid-19-ben. 22,5 százalékkal kevesebb, mint a múlt szombaton zárult egy hétben. A szaktárca kimutatása szerint a brit felnőtt lakosság 66 százaléka, vagyis kétharmada – 38 millió ember – már a koronavírus elleni oltás mindhárom adagját megkapta – írja az MTI.