Négy megyében él a tűzgyújtási tilalom

tűzgyújtási tilalom Illusztráció: Pixabay

A csapadékszegény időjárás miatt 2022. február 17-től a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben. Emellett fenntartja a korábban elrendelt tilalmat Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén.

Az elmúlt időszakban a sok éves átlaghoz képest kevesebb csapadék hullott. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza (elszáradt tavalyi gyepvegetáció, avar) nedvességtartalmát a szeles, napos időjárás tovább csökkentette. Emiatt sajnos hazánk több megyéjében megemelkedett a tűzesetek száma.

hirdetés

A meteorológiai előrejelzések alapján a következő időszakban sincs esélye a tűzkockázatot érdemben csökkentő csapadék lehullásának. Továbbá figyelembe véve, hogy az érintett megyék termőhelyi és állományviszonyai kedveznek a nagyterületű erdő- és vegetációtüzek kialakulásának, indokolt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom elrendelése.

A fenti körülményeket mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2022. február 17-től tűzgyújtási tilalmat léptetett életbe Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékben. Figyelembe véve továbbá, hogy a korábban korlátozás alá vont Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben a szórványos csapadék nem elegendő a holt biomassza nedvességtartalmának megfelelő szintű növekedéséhez, ezekben a megyékben a hatóság fenntartja a tűzgyújtási tilalmat. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról mi is beszámoltunk.

Forrás: Nébih