A Nébih gondoskodik az ukrán menekültek társállatainak vakcinázásáról

társállatainak, magyar agár, kutya, törzskönyvezés, törzskönyv, magyar kutyafajta Illusztráció: Pixabay

Az Ukrajnából menekülők társállatainak veszettség elleni oltásáról és mikrochip-es jelöléséről is gondoskodik a magyar állategészségügyi hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált programhoz a szükséges eszközöket már beszerezte a hivatal. És eljuttatta a beavatkozásokat végző Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalhoz.

Magyarország az országos főállatorvos engedélye alapján biztosítja, hogy az Ukrajnából menekülők magukkal hozhassák társállataikat. Akkor is, ha nem felelnek meg az érvényben lévő állategészségügyi előírásoknak. A kisállat tulajdonosoknak határátlépéskor egy regisztrációs lapot kell kitölteni, mely gördülékennyé teszi a beléptetést, egyúttal biztosítja az állatok nyomon követhetőségét, valamint a későbbi intézkedés lehetőségét.

Az egyszerűsített eljárásrenden túl a Nébih támogatói programot is indít, hogy az Ukrajnából menekülők társállatai (kutyák, macskák és vadászgörények) megkapják az esetleg hiányzó veszettség elleni oltásukat és a mikrochip-et. Az ehhez szükséges eszközöket már beszerezte a hivatal és eljuttatta a beavatkozásokat végző területi hatósághoz – számolt be a Nébih.