Románia lőszert, katonai felszerelést és gyógyszert küld Ukrajnának

háború, harc Harkivban

Románia lőszert, katonai felszereléseket, üzemanyagot, élelmiszert, vizet és gyógyszert küld Ukrajnának, a katonai és civil kórházai pedig készen állnak az ukrán sebesültek fogadására – jelentette be vasárnap a bukaresti kormány szóvivője.

Dan Carbunaru elmondta: az első – gyógyszereket és egészségügyi felszereléseket tartalmazó – szállítmány már megérkezett Ukrajnába, a mostani, mintegy hárommillió euró értékű segélycsomagról vasárnapi ülésén döntött az ukrajnai háborús helyzet miatt Bukarestben felállított egyesített munkacsoport. A román védelmi minisztérium közlése szerint Románia logisztikai segítségként küld Ukrajnának lőszert, kétezer védősisakot és kétezer golyóálló mellényt, amelyre a február 24-én kezdődött orosz támadás elhárításához van szükség. A bukaresti védelmi tárca is megerősítette: Románia mind a 11 katonai kórháza készen áll arra, hogy ellátásban részesítse az ukrán sebesült katonákat.

hirdetés

Vasárnap délben Nicolae Ciuca miniszterelnök jelenlétében megnyitották a bukaresti katonakórház véradó-központját: itt minden nap 8 és 14 óra között jelentkezhetnek azok az önkéntes véradók, akik a sebesültek ellátása érdekében akarnak vért adni. A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy az orosz-ukrán fegyveres konfliktus kezdete óta szombat éjfélig mintegy 47 ezer ukrán állampolgár érkezett Romániába, és csaknem 23 ezren már elhagyták az országot.

Eddig 102 ukrán állampolgár kért menedéket Romániában, őket a – menedékjogért folyamodott migránsoknak elhelyezést biztosító – bevándorlási hivatal befogadó központjaiba irányították, amelyekben jelenleg a férőhelyek csaknem 58 százaléka foglalt. Mivel a határátkelőkön – főleg a bukovinai Szeretvásáron – jelentős torlódás alakult ki és megnőtt a várakozási idő, a román fél megállapodott az ukrán határrendészettel, hogy a román mentősök segítenek az időseknek, gyerekeknek és várandós nőknek gyorsabban átjutni a határon.

A katasztrófavédelem (IGSU) Szeretvásáron és a máramarosszigeti határátkelő közelében is 30 sátorból álló mobil menekülttábort üzemelt be, egy harmadikat pedig a Duna-delta térségében, az isacceai határátkelőnél készülnek felállítani. Szeretvásárra pedig 16 mikrobuszt küldött az erdélyi megyékből, hogy segítsék a háború elől menekülő ukrán állampolgárok szállítását. A kormányszóvivő elmondta: a bukaresti kormány által szombaton beüzemelt segélyvonalon az első néhány órában több mint 1200 felajánlás érkezett a román állampolgárok és önkéntes szervezetek részéről, akik, illetve amelyek élelmiszerrel, gyógyszerrel, szállással vagy szállítással készek segíteni a háború elől menekülő ukrán állampolgárokat.

MTI

hirdetés