Mától megszűnt a járványügyi korlátozások többsége

busz Fotó: Pixabay

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be csütörtökön, hogy a magyar és európai helyzetet értékelve – a koronavírus-járvány tekintetében – Magyarország kivezeti a járványügyi korlátozások döntő többségét.

  • Mától megszűnt a maszkviselési kötelezettség, kivéve az idősotthonokban és a kórházaknan
  • A munkáltatók már nem írhatnak elő kötelező oltást, kivéve a szociális és egészségügyi dolgozók esetében
  • A védettségi igazolványra vonatkozó szabályozás is kivezetésre került

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.

hirdetés

A fentieken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvényekre sem. Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldják.

A védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak, hiszen azok az uniós Covid-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban lettek kialakítva, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy Covid-igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek, aki élni szeretne azzal. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is lehetséges. A regisztrációs és az időpontfoglaló honlap folyamatosan nyitva áll, márciusban is minden héten lesznek oltási akciónapok – emelték ki. Az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldják a kötelezettséget.

MTI

hirdetés