Engedély nélkül tartott puskát egy férfi a magyarbánhegyesi lakásán

Szarvason, közlekedési, kutya harapott, kék, rendőrségi, pénztárcát lopott, drogosok Vésztőn Illusztráció: Pixabay.com

Lőfegyver és lőszer engedély nélküli megszerzésével és tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 46 éves büntetlen előéletű magyarbánhegyesi férfi ellen, aki engedélyköteles puskát és töltényeket szerzett meg és tartott a lakásán a szükséges engedély nélkül – tájékoztatta hírportálunkat dr. Berg Márta főügyész.

A férfi 2017 folyamán a nagybátyjától, annak halála előtt, szerzett meg egy kínai gyártmányú, hangtompítóval felszerelt ismétlő jellegű puskát, valamint ahhoz tartozó töltényeket. A férfi az üzemképes, lövés leadására alkalmas, hangtompítóval szerelt puskát, valamint 43 db üzemképes töltényt a magyarbánhegyesi lakásán tartotta mindaddig, amíg azt a nyomozó hatóság más ügyben tartott kutatás során tőle 2021. június 23-án le nem foglalta.

hirdetés

A lőfegyvernek minősülő puska, a hangtompító és a lőszerek megszerzése és tartása a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény alapján rendőrhatósági engedélyhez kötött, amelyről a terheltnek is tudomása volt, ilyen engedéllyel azonban sosem rendelkezett.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfit tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésében felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a tőle lefoglalt fegyvert és lőszereket kobozza el, és kötelezze őt az eljárás során felmerült 90.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.