Csökkenti a benzin jövedéki adóját a kormány

mol kút, benzinkút, benzin Fotó: Körös Hírcentrum

A kormány három döntést hozott a benzinárstop fenntartására, az erről szóló rendelet csütörtökön este tízkor életbe lép – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten, rendkívüli Kormányinfón.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a rendelet szerint a 7,5 tonna feletti gépjárműveket, kamionokat és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautókat csak a nagynyomású kútoszlopoknál lehet tankolni, ahol a gázolajat piaci alapon értékesítik.

hirdetés

A személygépkocsik és a 7,5 tonna alatti magyar teherautók továbbra is 480 forintos literenkénti áron juthatnak üzemanyaghoz, hasonlóan a mezőgazdasági erőgépekhez, függetlenül attól, hány tonnát nyomnak – tette hozzá. Elmondta azt is: a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját. Közölte azt is, hogy a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el a kormány.

A Mol elnök-vezérigazgatója a rendkívüli Kormányinfón kijelentette, a Mol a teljes magyarországi üzemanyag-fogyasztást képes fedezni, a finomítói fennakadás nélkül működnek, Magyarország kőolajellátása zavartalan.

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy a visszaélésszerű használatot kell megszüntetni. Az utóbbi időben részben az ársapka miatt, részben a “visszaélésszerű” fogyasztók miatt, részben a korábbi nagykereskedelmi vevők benzinkutakra áttevődése miatt drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma.

Egy átlagos napon közlése szerint ötmillió liter üzemanyagot értékesítenek a töltőállomásokon, ez az elmúlt napon csaknem elérte a 15 millió litert, vagyis háromszorosára nőtt. Hangsúlyozta: a százhalombattai finomító teljes kapacitással üzemel, a Molnak van elegendő készlete.


MTI; KHC