Elsőbbségadás elmulasztása miatt történt a legtöbb baleset tavaly Békés megyében

baleset Békéscsabán Fotó: Körös Hírcentrum (illusztráció)

Ülésezett a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. Elhangzott, hogy az előző évhez képest romlott, hosszú távon javult a baleseti helyzet. Tavaly a legtöbb közúti szerencsétlenség elsőbbségadás elmulasztása és sebesség helytelen megválasztása miatt történt.

Többen sérültek meg Békés megye útjain 2021-ben, mint az előző évben, de az elmúlt 12 év adatait tekintve javuló tendencia mutatható ki – hangzott el a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2022. március 9-én megtartott, a 2021. évet értékelő ülésén. Csak 2020-ban volt ugyanis a tavalyinál kevesebb sérült, az összes többi évben magasabb volt a sérültek száma. Ugyanez igaz a balesetek számára is, 2010-től kezdődően 2020-ban, illetve 2021-ben történt a legkevesebb személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset Békés megyében. A sérültek közül 15-en életüket vesztették, több mint százötvenen szenvedtek súlyos sérülést és négyszáz fölött volt a könnyű sérültek száma.

hirdetés

Bár a csökkenő tendencia értékelhető kedvezőnek, fontos kiemelni, hogy minden közlekedési baleset mögött emberek, családok vannak, akiknek az életét jelentősen befolyásolja, meghatározza egy közúti baleset, egy sérülés, netán haláleset – hangsúlyozta Hudák Pál r. ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese, a megyei balesetmegelőzési bizottság elnöke. Ezért volna fontos, hogy minél többen vegyék komolyan azt a felelősséget, amelyet a közúti közlekedésben való részvétel jelent.

A balesetek túlnyomó többsége emberi hiba, szabálytalanság miatt történik. Tavaly Békés megye útjain a legfőbb baleseti ok az elsőbbségadás elmulasztása volt, a második helyen a sebesség helytelen megválasztása, a harmadikon pedig a kanyarodási szabályok megszegése szerepelt. A legtöbb balesetet személygépkocsi-vezetők okozták, mellettük a kerékpárosok is az országos átlagot meghaladó arányban képviseltetik magukat az okozók között. A balesetet okozók közel 10 százaléka ittasan közlekedett. A gyermekeket érintő balesetek száma 2020-tól 2021-re nem változott, tavaly azonban sajnos életét vesztette egy autóban utasként megsérült gyermek.

Fotó: Police.hu

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság folyamatosan igyekszik segíteni a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését, és a járművezetőknek, kerékpárosoknak is szervez programokat, tájékoztatókat annak érdekében, hogy tudatosítsa: a szabályok betartása növeli a biztonságot. Aki szabálytalanul közlekedik, nemcsak magát, hanem közlekedő partnereit és a vele utazókat, sokszor családtagjait is veszélyezteti. A rendőrség és a bizottság keretei között együttműködő hatóságok, intézmények mindent megtesznek azért, hogy a járművek és a járművezetők ellenőrzése, a szabálytalankodókkal szembeni intézkedések, illetve a balesetmegelőzési kezdeményezések elősegítsék a közlekedésbiztonság javítását, a közúti balesetek számának csökkenését.

Police.hu