Világszerte 800 pár várja ukrán béranyák által szült csecsemők kimenekítését

baba, ukrán Illusztráció: Pixabay

Ukrajna szinte világelső a béranyaság terén, azonban az ukrán-orosz háború következtében a várandós vagy a már szülés után lévő nők és a babák háborús övezetben rekedhetnek. Az ukrajnai háború sok esetben megakadályozta a külföldi biológiai szülőket abban, hogy az ukrán béranyákon keresztül született csecsemőket átvehessék – írta a The Wall Street Journal.

hirdetés

„A szám minden nap növekszik” – mondta Denys Herman, a BioTexCom (Ukrajna legnagyobb béranya-ügynöksége) jogi tanácsadója. Nagyjából 600 béranyával működnek együtt, akikért szülők százai küzdenek, hogy elérjék őket. Ukrajnai ügynökségek azon fáradoznak, hogy biztonságba helyezzék a béranyákat. A kijevi szülészetek pedig pincékbe költöztek a nagyobb védelem érdekében. Az ott született babák jelenleg ukrán dadák gondozásában állnak.

hirdetés

Az ausztrál Nonprofit szervezet, a Growing Families, amely külföldi házaspárokat segít a válságban, közölte, hogy felvette a kapcsolatot a biztonsági magánvállalkozókkal, hogy megtudják, segíthetnek-e pótcsecsemőket kihozni Ukrajnából. „Rengeteg kérés érkezik a világ minden tájáról, hogy csecsemőket vagy helyettesítőket evakuáljanak” – mondta Sam Everingham, a csoport alapítója. Becslései szerint világszerte mintegy 800 pár várt gyermeket ukrajnai béranyától. Ez a szám amiatt ilyen magas, ugyanis a béranyaság nagy üzletnek számít Ukrajnában. Míg a kereskedelmi béranyaság legális az Egyesült Államokban, Ukrajna megfizethetőbb lehetőség sok béranyát kereső pár számára. Az ausztrál Monash Egyetem 2020-as tanulmánya szerint az eljárás 15 millió forint körüli összegbe kerül Ukrajnában, míg az Egyesült Államokban kb. 45 millió forintba.

Normál körülmények között mindkét szülőnek Ukrajnába kell utaznia, hogy átvegye gyermekét, azonban ez az opció jelenleg lehetetlen. Néhány béranya elvesztette a kapcsolatot ügynökségeivel, és a biológiai szülők után kutattak a közösségi médiában. Mások bombázások alatt álló városokban ragadhattak – mondta Szergij Antonov, az orvosi és reproduktív területre szakosodott kijevi ügyvéd – írja a hirado.hu.

hirdetés