Negyvenhárom tűzesettel és hét műszaki mentéssel összefüggésben riasztották a Békés megyei tűzoltókat

baleset, Szalagkorlátnak, kisbusz, nagyszénási, gyulán, Tótkomlóson, kigyulladt villanyvezeték, gázszivárgás Békéscsabán Illusztráció: Körös Hírcentrum

Az elmúlt hosszú hétvégén, negyvenhárom tűzesettel és hét műszaki mentéssel kapcsolatban érkezett segélykérés a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére – számolt be a katasztrófavédelem.

Az elmúlt napok káresetei közül kiemelhető:

hirdetés

Fának csapódott egy személyautó szombat délelőtt Kertészsziget és Füzesgyarmat között, a 4206-os úton. A gépjárművel egyedül közlekedő sofőr a baleset következében megsérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. A szeghalmi hivatásos tűzoltók a járművet átvizsgálták, majd a terület biztosítási feladataiban nyújtottak segítséget a rendőrség munkatársainak. A műszaki mentés idejére az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Nem sokkal később ismét közúti balesethez riasztották a tűzoltókat. Ezúttal egy személygépkocsi és egy haszonjármű karambolozott Csabaszabadi közelében, a 4431-es úton. A két járműben összesen négyen utaztak, a baleset következtében két ember könnyebb sérüléseket szenvedett, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. A békéscsabai hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították, majd a helyszínt átadták a rendőrség munkatársainak.

Egy családi ház kéményben lerakódott korom gyulladt meg szombat délelőtt Békéssámson településen, a Szív utcában. A tótkomlósi önkormányzati és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a kéményt megbontották, majd az égő részeket eltávolították. Tűz a környezetére nem terjedt át, személyi sérülés nem történt. A kémény felülvizsgálatáig a lakók ideiglenesen rokonokhoz költöztek.

A szombati napon számos alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetekhez. A délutáni órákban meggyulladt az elszáradt növényzet Sarkadon, a Somlay utcában, majd Vésztő településen, a csatorna partján, illetve Köröstarcsán, az Aradi utcában. A tűzeseteket a gyulai, szeghalmi és mezőberényi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével számolták fel. A tűz következtében anyagi kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Kigyulladt egy családi ház szombat délután Végegyházán, a Béke úton. A százötven négyzetméteres épület több helyiségére is átterjedt a tűz, melynek következtében a tulajdonos könnyebb sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámokkal a tüzet eloltották, majd hőkamerával az ingatlant átvizsgálták. Az épület a tűz következtében lakhatatlanná vált, valamint a gáz és elektromos hálózat megsérült, ezért a közműszolgáltatásokról leválasztásra került. Lakosságvédelmi intézkedés keretében az épület lakójának az elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. Nem sokkal később ismét egy épülettűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezúttal Vésztőre, az Andrássy utcába, ahol egy melléképület égett teljes terjedelmében. Az ötven négyzetméteres épületet és a benne tárolt nagy mennyiségű tűzifát a Szeghalmi hivatásos tűzoltók oltották el három vízsugár és kéziszerszámok segítségével. Tűz a főépületre nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

A vasárnap ismételten sok esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéren bekövetkezett tűzesetekhez.

A délelőtti órákban Sarkadon és Méhkerék külterületén, valamint Gyomaendrőd és Szarvas között égett az elszáradt növényzet, majd a délutáni órákban Székkutas és Orosháza külterületén, majd Vésztő és Árpádhalom települése csaptak fel a lángok. A tűzeseteket a gyulai, orosházi, szarvasi és mezőkovácsházi hivatásos, valamint a gyomaendrődi önkormányzati tűzoltók számolták fel vízsugár és kéziszerszámok segítségével. A területtüzekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Egy családi ház kéményében lerakódott korom gyulladt meg vasárnap délután Békéssámson településen, a Jókai utcában. A tótkomlósi önkormányzati és a mezőkovácsházi hivatásos tűzoltók a füstelvezetőben keletkezett izzást megszüntették, majd a kémény környezetében lévő meggyulladt cserépléceket vízsugárral eloltották. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az épület fűtése alternatív módon továbbra is biztosított maradt.

Egy kazánház és a közelében lévő fóliasátrak gyulladtak ki vasárnap délután Sarkadon, a Batthyány Lajos utcában. A gyulai hivatásos tűzoltók, valamint a Békés megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a hatvan négyzetméteres kazánházat és a két fóliasátrat több vízsugár és kéziszerszámok segítségével eloltották, majd a területet átvizsgálták. A tűz következtében jelentős anyagi kár keletkezett, valamint egy gázpalack is felrobban, de szerencsés módon az esettel kapcsolatosan személyi sérülés nem történt. Az esti órákban ismét épülettűzhöz riasztották a tűzoltókat, ezúttal Gyulára, az Újsor utcába ahol egy szoba és a benne tárolt ruhanemű égett. A tűz következtében egy lakós súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. A helyi hivatásos tűzoltók a közművek elzárását követően két vízsugár és kéziszerszámok segítségével a tüzet eloltották, majd az épületet kiszellőztették.

Egy személygépkocsi közlekedési táblának, majd villanyoszlopnak ütközött, vasárnap este Tótkomlóson, a Kossuth Lajos utcában. A helyi önkormányzati tűzoltók a járművet áramtalanították, átvizsgálták, majd a területet átadták a rendőrség munkatársainak. Az autójával egyedül közlekedő sofőr a baleset következtében nem szenvedett sérüléseket.

A hét első napján ismét sok esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéren keletkezett tűzesetekhez. Meggyulladt az elszáradt aljnövényzet Okányban, Füzesgyarmaton, Békéscsabán, Sarkadon és Szeghalmon, valamint Csárdaszálláson. Az égő vegetációt a szeghalmi, békéscsabai, gyulai és mezőberényi hivatásos, valamint a sarkadi önkéntes tűzoltók oltották el kéziszerszámok és vízsugár segítségével. Az esetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Egy családi ház kéményében lerakódott korom gyulladt meg hétfő este Szarvason, a Hunyadi János utcában. A helyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével a tüzet eloltották, majd a füstelvezetőt átvizsgálták. Tűz a környezetére nem terjedt át, személyi sérülés nem történt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az ingatlan fűtése alternatív módon továbbra is biztosított maradt.

Garázsban tárolt tárgyak gyulladtak meg hétfő délután Békéscsabán, a Perje utcában. A helyi hivatásos tűzoltók vízsugárral a tüzet eloltották, majd a szomszédos garázsokat hőkamerával átvizsgálták. Tűz a szomszédos épületekre nem terjedt át, az esettel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

A keddi napon több esetben riasztották területtüzekhez Békés megye tűzoltóit.

A gyulai hivatásos tűzoltók három alkalommal avatkoztak be Sarkadon, ahol különböző helyszíneken elszáradt aljnövényzet és nádas égett, délelőtt, délután és az est órákban. A tűzoltók, vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el az égő növényzetet, majd a területeket átvizsgáltál. A délutáni órákban ismét egy nádas gyulladt meg Szeghalmon, a Simon Ferenc Utcában. A helyi hivatásos tűzoltók, több irányból, három vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a futballpálya kiterjedésben égő növényzetet. Nem sokkal később ismét a nádas gyulladt meg, ezúttal Csökmő településen, a Vadvirág utca közelében, több helyszínen. A szeghalmi hivatásos tűzoltók vízsugár és kéziszerszámok segítségével oltották el az égő vegetációt. Az esetekkel kapcsolatosan senki sem sérült meg.

Kigyulladt egy vízmelegítő bojler kedd este Zsadányban, az Arany János utcában. A komádi önkéntes és a szeghalmi hivatásos tűzoltók, az épületet áramtalanították, majd egy vízsugár segítségével a tüzet eloltották. A beavatkozás során a tűzoltók kihoztak az épületből két darab sértetlen háztartási gázpalackot. A tűz következtében személyi sérülés nem történt, de az épület az elektromos hálózat felülvizsgálatáig ideiglenesen lakhatatlanná vált. Lakosságvédelmi intézkedés keretében a lakók rokonoknál kerültek elhelyezésre.