Megyénkben is több intézmény nyerte el az Ökoiskola címet

Ökoiskola Illusztráció: Pixabay

2022. március 26-án átadták az idei Ökoiskola címeket. A Kormány képviselői 57 Ökoiskola, 30 újrapályázó Ökoiskola és 75 Örökös Ökoiskola címet adtak át az intézményvezetőknek, ezáltal pedig már 1300-ra nőtt a magyar ökoiskolák száma.

A köznevelési intézmények egyik fő célja a környezettudatos szemlélet érvényesítése. Az ezeket a törekvéseket leginkább képviselő iskolák egyre bővülő köre alkotja az ökoiskolák népes táborát. Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismerik el, amelyek pedagógiai programjukban deklaráltan, rendszerszinten, a mindennapos nevelés-oktatás, valamint az iskola működtetésének szerves részeként foglalkoznak az egészség- és környezettudatosság témájával, és kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra nevelés ügyének. A fenntarthatóság értékeit a pedagógusok személyes példamutatásán, valamint az intézmény környezetbarát működtetésén keresztül is közvetítik a tanulók számára, aktív közreműködésre, cselekvésre bátorítva őket. Az ökoiskoláknak ezáltal kiemelten fontos szerepük van a Kárpát-medence természeti és épített környezeti értékeinek a megőrzésében.

hirdetés

Az Ökoiskola Hálózat munkáján túl a fenntarthatóságra nevelés kompetenciái 2018 óta a pedagógusok kompetencia-keretrendszerének része, a fenntarthatóság témái beépültek a tantervekbe és a tankönyvekbe, továbbá kidolgozásra került fenntartható fejlődés szabadon választható tantárgy kerettanterve is. Ezeket az erőfeszítéseket az elmúlt években több nemzetközi szervezet – köztük az ENSZ, az UNESCO és a GENE – is elismerte.

Forrás: EMMI

Ökoiskola címet nyert Békés megyében:
  • Békéscsabai Szent László Utcai Általános Iskola
  • Erzsébethelyi Általános Iskola Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
  • Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium
  • Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium
  • Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
  • Schéner Mihály Általános Iskola
  • Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület “Lépegető” Fejlesztő Nevelés-oktatást Végző Iskolája
Örökös Ökoiskola címet nyert a megyében:
  • Gyulai SZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
  • Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Forrás: Oktatási Hívatal