Stummer János két irodát is bérel Békéscsabán, az egyikkel nyolchavi elmaradásban van

Stummer János az Országgyűlésben Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Stummer János a Jobbik nevében ingatlant bérel Békéscsaba városától, azonban a képviselőjelölt nem fizeti a bérleti díjat.

hirdetés

Hanó Miklós, Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere a mai napon tartott sajtótájékoztatón elmondta, közérdekű adatigényléssel fordult a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-hez. Az önkormányzati ingatlanok bérlése kapcsán a Békéscsabán működő pártok bérleményeire volt kíváncsi.

hirdetés

Mint mondta, a vagyonkezelő válaszából kiderül, négy politikai párt bérel ingatlant a várostól, három szervezet rendszeresen fizeti a bérleti díjat (DK, FIDESZ, LMP) és nincs tartozásuk. Ugyanakkor egy szervezetnek, a Jobbiknak több mint 8 hónapos bérleti díj elmaradása van. A szervezet nevében Stummer János újkígyósi címmel kötött szerződést a VAK Zrt-vel. A VAK Zrt. megtette a szükséges lépéseket a tartozás behajtása érdekében, de erre még nem került sor.

„Miként kívánja képviselni Békéscsabát, a Békéscsabán élő embereket az a jelölt, aki az önkormányzat cégével szemben szerződésszegést követ el? Ez közpénz, amely hiányzik a város költségvetéséből. Ha képviselői munkájával kapcsolatosan az adófizetők pénzén, négyéves viszonylatban 16 és félmillió forintért bérel irodát az ország különböző pontjain (pl. Dorog, Nyíregyháza), akkor abban a városban, amelyet képviselni akar, ott miért nem fizet? Mit csinál ő ezekben a városokban?”

Hanó Miklós közérdekű adatigénylése során az is kiderült, hogy Stummer János egy alkalommal (2021. október 1-jén) bejelentést tett károkozásról. A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. azonban a helyszíni szemlén nem talált erre utaló jeleket.

Történt ugyanis, hogy valaki stilizált ejtőernyőt és egy pár bakancsot akasztott fel a Jobbik Magyarországért Mozgalom békéscsabai szervezetének, Kiss Ernő utcai irodaépületére. Minderről korábban itt írtunk.

„Ezek szerint félrevezette a közvéleményt, amikor a Facebookon rongálásról írt, hiszen egyértelműen megállapítható, hogy nem történt rongálás – fogalmazott Hanó Miklós, majd fojtatta. „Felmerül kérdésként, hogy miért fizettet ki magánszemélyeknek és privát cégeknek több mint 16 millió forintnyi közpénzt az Országgyűlés Hivatalával, és miért köt szerződést magánszemélyként szerződést a békéscsabai Jobbik irodára, amikor a dorogi pártiroda bérlésére az Országgyűlés Hivatalával köttet szerződést. Közpénzből privát zsebbe vándorol a pénz, úgy, hogy abból semmi haszna nincs a Békés megyei embereknek, ugyanakkor a saját maga által kötött szerződést megszegi, ezzel kárt okozva Békéscsabának.”

„Az is furcsa, hogy hamarabb kötött magánszemélyként szerződést a Vagyonkezelő Zrt-vel úgy, hogy gyakorlatilag csak a rezsijét fizeti a békéscsabai, Kiss Ernő Jobbik irodának, mint a Batsányi utcai irodára magánszeméllyel. Lett volna tehát lehetősége a várostóól bérelni a Jobbik irodát az Országgyűlés Hivatalától, de nem ezt tette, hanem később magánszemélyként kötött szerződést olyan irodára, amit irodacélra nem is használ.”

Hanó Miklós megjegyezte azt is, hogy Stummer a vagyonbevallásában Budapestet jelölte meg lakcímeként, a várossal kötött szerződésben pedig Újkígyóst adja meg címnek.

„A Kiss Ernő utcai irodát nevezi a Facebookon a kampányközpontnak. Kérdés, amire még mindig nem adott választ, hogy akkor mire használja a Batsányi utcai „irodát”, amire még mindig az van kiírva, hogy eladó.”

Megkerestük Stummer Jánost, aki írásban így reagált: „A Fidesz lejáratókampányaival és hazugságaival eddig sem foglalkoztam, és ezután sem fogok. Nekem Békés megye az első!”

hirdetés