A Rőzsehordó nő is csatlakozott a Munkácsy negyed elkészült alkotásaihoz

Munkácsy Fotó: Körös Hírcentrum

A Modern Városok Program keretében megvalósuló Munkácsy negyed-projekt részeként újabb szobor avatására kerülhetett sor Békéscsaba belvárosában. A Rőzsehordó nő mellett bárki helyet foglalhat, fotózkodhat vele.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő az avatóünnepségen kiemelte, az évekkel ezelőtti leromlott állapothoz képest hamarosan egy felújított, kulturális értékekkel bíró belvárost tudhatnak magukénak a csabaiak. Többek között a Munkácsy negyed fejlesztéseinek köszönhetően. Békéscsaba és környéke a megújuló intézményeknek, a Wenckheim kerékpárútnak és a szabadkígyósi kastélynak köszönhetően felkerül Európa turisztikai térképére. Több híd megújul, kiállítások készülnek és nyílnak meg, új épületbe költözik a Bábszínház. Öt köztéri szobor ugyancsak kihelyezésre kerül, amelyek vagy a festőfejedelmet vagy valamelyik alkotását jelenítik meg.

hirdetés

Varga Tamás alpolgármester beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rőzsehordó nő máig az egyik legismertebb és ilyen-olyan reprodukciós formában talán legtöbbet eladott Munkácsy-festmény. Háromdimenziós formában, szobor alakjában megjeleníteni azonban nem lehetett egyszerű feladat. Az új szobrok esetében az alkotó személyét tekintve kritérium volt, hogy békéscsabai legyen. Részben ezért is esett a választás egyrészt Prisztavok Tiborra. A tágabban vett Munkácsy negyedben a Rőzsehordó nő a hatodik alkotása.

A rendezvényen Novák Attila festőművész, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium iparművészeti tagozatának tanára méltatta Prisztavok Tibor munkásságát. A Rőzsehordó nő a művész első egészalakos szobra. A padon elhelyezett alakja lehetővé teszi, hogy bárki mellé üljön és elmélkedjen, vagy csak egy közös fotót elkészítsen. Ennek a lehetőségnek a megteremtése ma már talán elvárás is az alkotók felé.