Vádemelés: Halálos balesetet okozott egy csorvási férfi, saját gyermeke hunyt el

Autóbalesetben vesztette életét egy 9 éves gyermek Nagyszénásnál Fotó: Police.hu

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 49 éves büntetlen előéletű csorvási férfi ellen, aki tavaly májusban Orosháza és Nagyszénás között okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet, amelyben saját gyermeke hunyt el – tájékoztatta hírportálunkat dr. Havrán Ákos mb. főügyészhelyettes.

A férfi 2021. május 22-én 12 óra előtt nem sokkal a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve közlekedett Nagyszénás lakott területén kívül, a 4407. számú úton Nagyszénás felől Orosháza irányába kb. 90-91 km/h sebességgel. Az autóban, a hátsó ülésen utazott a terhelt két gyermeke, egy 7 és egy 9 éves kisfiú. A terhelt haladási irányát tekintve egyenes útszakasz után egy balra ívelő útkanyarulat következett. Az úttest jobb oldala mellett a „Veszélyes útkanyarulat balra” és „Előzni tilos” jelzőtáblák voltak kihelyezve, illetve az út kanyarulatának az ívét további három – nyílalakú, a továbbhaladás irányába mutató, piros-fehér sávozású – tábla is jelezte.

hirdetés

A terhelt ebbe az útkanyarulatba nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladt be, melynek következtében a gépkocsijával megcsúszott, lehaladt a menetiránya szerinti jobb oldali útpadkára, ahonnan – balra történő kormányzást követően – sodródva áttért a menetirány szerinti bal oldalba, ahol összeütközött a vele szemből, szabályosan, 51 km/h sebességgel közlekedő személygépkocsival.

A baleset következtében a terhelt által vezetett személygépkocsi egyik hátsó utasa, a 9 éves kisfiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott. A másik kisfiú is súlyos, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett és közvetett életveszélyes állapotba került. A vétlen autó sofőrje, egy akkor 66 éves nagyszénási férfi szintén 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket, míg a terhelt maga könnyű sérüléseket szenvedett.

A terhelt a cselekményével megszegte a KRESZ 25.§ (1) bekezdésében foglaltakat, amely szerint járművel a forgalmi, az időjárási és a látási viszonyoknak, továbbá az útviszonyoknak (az út vonalvezetésének, az útburkolat minőségének és állapotának) megfelelően kell közlekedni; figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, az utasokra, és a rakományra.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől és kötelezze őt a nyomozás során felmerült 600.000.-Ft-ot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére.

A baleset napján az RTL Híradó készített helyszíni riportot: