Zsarolással szerezte meg egyik társa mobiltelefonját és pénzét egy békéscsabai fiú

Szarvason, közlekedési, kutya harapott, kék, rendőrségi, pénztárcát lopott, drogosok Vésztőn Illusztráció: Pixabay.com

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy most 18 éves, de a cselekmény elkövetésekor még fiatalkorú békéscsabai fiú ellen, aki zsarolással szerezte meg egyik társa mobiltelefonját és pénzét.

hirdetés

A fiatalkorú terhelt 2022. január 02-án az egyik közösségi portál üzenetküldő rendszerén keresztül találkozóra hívta egyik 16 éves ismerősét, aki a meghívásnak eleget tett és Békéscsabán, az egyik bevásárlóközpontban találkoztak. A terhelt közölte a sértettel, hogy induljanak el a belváros felé és majd közben elmondja, hogy miért akart vele beszélni. A fiatalkorú terhelt ekkor – kitalált, valótlan hivatkozásként – azt mondta a sértettnek, hogy egy általa megnevezni nem kívánt személy megkérte arra, úgy verje meg a sértettet, hogy „még az anyja se ismerje fel”. Azt is közölte, hogy amennyiben a sértett ad neki valami értékes tárgyat, például egy mobiltelefont, akkor nem fogja megverni.

hirdetés

A fiatalkorú vádlott ezen kijelentésére a sértett felkínálta a nála lévő mobiltelefonját. Erre a fiatalkorú terhelt megnézte a telefont és azt mondta, hogy „jó lesz”, illetőleg megkérdezte, hogy mennyi pénz van a sértettnél, aki közölte, hogy van nála 4.000.-Ft, amit szintén odaad. Ezt követően tovább sétáltak, majd megálltak a Kossuth téren és leültek az egyik padra. Ekkor a fiatalkorú terhelt már ingerültebbé vált, és – jogtalan haszonszerzés végett – közölte a sértettel, hogy elfogyott a türelme, és azonnal adja át neki a telefonját.

Mivel a sértett megijedt a terhelttől, a bántalmazás elkerülése érdekében átadta a 105.000.-Ft értékű mobiltelefonját, valamint a nála lévő 4.000.-Ft-ot. A terhelt az értékekkel eltávozott a helyszínről, a sértett pedig azonnal a Békéscsabai Rendőrkapitányságra ment és bejelentést tett a sérelmére elkövetett bűncselekményről. A terhelttől még aznap lefoglalták az eltulajdonított telefont és a pénzt, majd visszaadták a sértettnek, így az okozott kár megtérült.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélje, és állapítsa meg, hogy a terhelt a próbaidő alatt a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt áll.

hirdetés