Zsarolással szerezte meg egyik társa mobiltelefonját és pénzét egy békéscsabai fiú

Orosházán, háziorvos, személyi sérüléssel, Okányban, kunágotai, Orosházi, templomból, Medgyesegyházán, Telefonokat, Körözött, közokirat, Gyulai, Könnyű, Lopás, Kutyatámadás, szarvasi, Orosházán, elütötték, közlekedési, ötmillió forintot, Dobozon, rablás, halálos munkahelyi baleset, Eleken, Kétegyházán, Szabálysértés, orosházi, Békés, Gyulán, Tótkomlóson. keresztanyját, Gyomaendrődön, rongált, gyermekét, Baleset, Békéscsabán, Vésztőn, Kábítószer, Szarvason, Gyomaendrődön, karkötőt, őrizetbe, ittas, Gádoroson, Békésen, sarkadon, kék, rendőr, rendőrségi, villogó Illusztráció: Pixabay

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy most 18 éves, de a cselekmény elkövetésekor még fiatalkorú békéscsabai fiú ellen, aki zsarolással szerezte meg egyik társa mobiltelefonját és pénzét.

A fiatalkorú terhelt 2022. január 02-án az egyik közösségi portál üzenetküldő rendszerén keresztül találkozóra hívta egyik 16 éves ismerősét, aki a meghívásnak eleget tett és Békéscsabán, az egyik bevásárlóközpontban találkoztak. A terhelt közölte a sértettel, hogy induljanak el a belváros felé és majd közben elmondja, hogy miért akart vele beszélni. A fiatalkorú terhelt ekkor – kitalált, valótlan hivatkozásként – azt mondta a sértettnek, hogy egy általa megnevezni nem kívánt személy megkérte arra, úgy verje meg a sértettet, hogy „még az anyja se ismerje fel”. Azt is közölte, hogy amennyiben a sértett ad neki valami értékes tárgyat, például egy mobiltelefont, akkor nem fogja megverni.

hirdetés

A fiatalkorú vádlott ezen kijelentésére a sértett felkínálta a nála lévő mobiltelefonját. Erre a fiatalkorú terhelt megnézte a telefont és azt mondta, hogy „jó lesz”, illetőleg megkérdezte, hogy mennyi pénz van a sértettnél, aki közölte, hogy van nála 4.000.-Ft, amit szintén odaad. Ezt követően tovább sétáltak, majd megálltak a Kossuth téren és leültek az egyik padra. Ekkor a fiatalkorú terhelt már ingerültebbé vált, és – jogtalan haszonszerzés végett – közölte a sértettel, hogy elfogyott a türelme, és azonnal adja át neki a telefonját.

Mivel a sértett megijedt a terhelttől, a bántalmazás elkerülése érdekében átadta a 105.000.-Ft értékű mobiltelefonját, valamint a nála lévő 4.000.-Ft-ot. A terhelt az értékekkel eltávozott a helyszínről, a sértett pedig azonnal a Békéscsabai Rendőrkapitányságra ment és bejelentést tett a sérelmére elkövetett bűncselekményről. A terhelttől még aznap lefoglalták az eltulajdonított telefont és a pénzt, majd visszaadták a sértettnek, így az okozott kár megtérült.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélje, és állapítsa meg, hogy a terhelt a próbaidő alatt a törvény erejénél fogva pártfogó felügyelet alatt áll.